Левичари, празнувайте! 13.08 | 09:08

Днес се отбелязва Международният ден на леворъките

От Кремена Бедерева

13 август се отбелязва като Ден на левичарите (леворъките) по света от 1984 г. Решение за това взема Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу създадения за десноръките свят.

Около 10 % от хората по света си служат с лявата ръка по-добре, отколкото с дясната, като това е по-изразено в млада възраст. Учените нямат категорично обяснение защо едни хора използват повече дясната, а други - лявата си ръка, но е известно, че левичарите имат изразен талант в изкуствата и спорта.

Това се дължи на факта, че те са подвластни на дясното полукълбо на мозъка, който контролира човешките способности, свързани с музиката, изобразителното изкуство, творчеството като цяло. По-големият процент от хората разчитат на лявото си полукълбо, управляващо речта и писането, точните науки и логиката.

Заради тази специфика леворъките ни съграждани страдат по-често от заекване и дислексия, но пък са по-уверени и амбицирани да постигнат целите си. Потвърждение за това са не малко известни личности, сравнявани с гении, които са били именно левичари: Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело и много други.

В миналото към всяка различност и отклонение от нормата се е гледало с подозрение и страх. През ХVІІ век в Западна Европа левичарите били нарочвани за магьосници и служители на сатаната заради своите особености. В Русия пък те нямали право да свидетелстват в съда и почти навсякъде по света на тях се е гледало като на "втора ръка" хора.

Ето и някои любопитни факти, свързани с левичарите и левичарството:
- голяма част от хората, служещи си с лявата ръка, рисуват фигури, гледащи надясно;
- повечето леворъки са мъже;
- адаптират по-лесно зрението си под вода;
- имат високи постижения в спортовете плуване, тенис, бейзбол и фехтовка;
И не на последно място - от всички пипала на октоподите само един е десен (каквото и да означава това).

Водещи

Най-четени