Лесна рецепта в няколко стъпки: Хляб без месене 06.05 | 11:30
Защо хляб без месене?

Филийка хляб намазана с нещо отгоре винаги е добра идея за закуска. Когато хлябът е домашен приготвен, вкусът е незаменим.
Тази рецепта за хляб без месене е толкова лесна, че дори начинаещите ще се справят без проблем, а резултатът ще ви очарова.
Защо хляб без месене?
Традиционното месене на хляб изисква време, сила и определена техника. Рецептата без месене е гениално проста – тя разчита на дългото време за ферментация. Просто смесвате съставките, оставяте времето да свърши своята магия и след това печете до златисто съвършенство.
Необходими продукти:
3 чаени чаши (около 380-400 г) брашно (може да използвате бяло пшенично, пълнозърнесто или комбинация)
1 ½ чаени лъжички суха мая
1 ½ чаени лъжички сол
1 ½ чаени чаши (350 мл) хладка вода
По желание можете да добавите:
1 супена лъжица мед или захар (за по-добро активиране на маята и лек сладък нюанс)
Билки, семена (сусам, ленено семе, мак), ядки (за допълнителен вкус и текстура)
Приготвяне
В голяма купа смесете брашното, сухата мая и солта. Ако използвате мед или захар, добавете ги. Разбъркайте добре сухите съставки, за да се разпределят равномерно.
Добавяне на водата. Постепенно добавете хладката вода към сухите съставки, като разбърквате с лъжица или шпатула. Не се опитвайте да получите гладко тесто – целта е просто да няма сухи участъци брашно. Тестото ще бъде доста лепкаво и рядко.
Първа ферментация (12-18 часа): Покрийте купата плътно с фолио за свежо съхранение. Оставете тестото да ферментира поне 12 часа. Не се притеснявайте, ако тестото увеличи значително обема си и се появят мехурчета – това е нормално.
След като ферментацията приключи, внимателно прехвърлете лепкавото тесто върху добре набрашнена повърхност. С набрашнени ръце леко го оформете на топка. Не го месете! Просто го сгънете няколко пъти към центъра, за да му придадете по-голяма стегнатост.
Набрашнете обилно кухненска кърпа и поставете оформеното тесто върху нея. Поръсете леко с брашно отгоре. Покрийте го с краищата на кърпата и го оставете да втаса за още 30 минути.
Загряване на съда и фурната. Преди края на втората ферментация, поставете чугунена тенджера (или друг огнеупорен съд с капак) във фурната и я загрейте до 230°C (220°C с горещ въздух). Това е ключов момент за получаване на хрупкава коричка.
Печене - внимателно извадете горещата тенджера от фурната. Отстранете капака. Внимателно прехвърлете тестото от кърпата в горещата тенджера. Ако желаете, може да направите няколко разреза с остър нож по повърхността на тестото. Покрийте тенджерата с капака и я върнете във фурната. Печете 30 минути.
Допичане -след 30 минути отстранете капака на тенджерата и продължете да печете още 15-20 минути, или докато хлябът придобие златисто-кафяв цвят и при почукване отдолу звучи кух.
Охлаждане, извадете готовия хляб от тенджерата и го поставете върху решетка да се охлади напълно, преди да го нарежете. Това е важно, за да се запази структурата му.
Добър апетит!
Водещи
-
Извънредно! Потопът в "Елените" е отнел още един живот
Жертвите на адското наводненеие вече са четири
04.10 | 19:57
-
Разчистването във в.с. „Елените“ е в пълен ход
Стотици пожарникари, полицаи, спасителни отряди, доброволци и екипи на общината работят по...
04.10 | 18:00
-
US политик: Извънземните имат 5-6 подводни НЛО бази в дълбините край Бахамите
Тим Бърчет смята, че може да са там отдавна
04.10 | 17:40
-
Подобрява се обстановката в Монтанско, „Петрохан” е отворен за движение
Няма населени места без ток, а пътищата се почистват от паднали дървета и клони
04.10 | 17:20
Най-четени
-
Оглеждат състоянието на сградите в Елените и дали те са безопасни за обитаване
Областният кризисен щаб призовава гражданите да се въздържат от пътуване към засегнатия район
04.10 | 12:00
-
Елена Йончева: Преходната администрация в Газа трябва да е под егидата на ЕС или ООН
Нашите власти правят всичко възможно да върнат у нас българина, задържан с флотилията за Газа
04.10 | 11:20