Лесна рецепта в няколко стъпки: Хляб без месене 06.05 | 11:30
Защо хляб без месене?

Филийка хляб намазана с нещо отгоре винаги е добра идея за закуска. Когато хлябът е домашен приготвен, вкусът е незаменим.
Тази рецепта за хляб без месене е толкова лесна, че дори начинаещите ще се справят без проблем, а резултатът ще ви очарова.
Защо хляб без месене?
Традиционното месене на хляб изисква време, сила и определена техника. Рецептата без месене е гениално проста – тя разчита на дългото време за ферментация. Просто смесвате съставките, оставяте времето да свърши своята магия и след това печете до златисто съвършенство.
Необходими продукти:
3 чаени чаши (около 380-400 г) брашно (може да използвате бяло пшенично, пълнозърнесто или комбинация)
1 ½ чаени лъжички суха мая
1 ½ чаени лъжички сол
1 ½ чаени чаши (350 мл) хладка вода
По желание можете да добавите:
1 супена лъжица мед или захар (за по-добро активиране на маята и лек сладък нюанс)
Билки, семена (сусам, ленено семе, мак), ядки (за допълнителен вкус и текстура)
Приготвяне
В голяма купа смесете брашното, сухата мая и солта. Ако използвате мед или захар, добавете ги. Разбъркайте добре сухите съставки, за да се разпределят равномерно.
Добавяне на водата. Постепенно добавете хладката вода към сухите съставки, като разбърквате с лъжица или шпатула. Не се опитвайте да получите гладко тесто – целта е просто да няма сухи участъци брашно. Тестото ще бъде доста лепкаво и рядко.
Първа ферментация (12-18 часа): Покрийте купата плътно с фолио за свежо съхранение. Оставете тестото да ферментира поне 12 часа. Не се притеснявайте, ако тестото увеличи значително обема си и се появят мехурчета – това е нормално.
След като ферментацията приключи, внимателно прехвърлете лепкавото тесто върху добре набрашнена повърхност. С набрашнени ръце леко го оформете на топка. Не го месете! Просто го сгънете няколко пъти към центъра, за да му придадете по-голяма стегнатост.
Набрашнете обилно кухненска кърпа и поставете оформеното тесто върху нея. Поръсете леко с брашно отгоре. Покрийте го с краищата на кърпата и го оставете да втаса за още 30 минути.
Загряване на съда и фурната. Преди края на втората ферментация, поставете чугунена тенджера (или друг огнеупорен съд с капак) във фурната и я загрейте до 230°C (220°C с горещ въздух). Това е ключов момент за получаване на хрупкава коричка.
Печене - внимателно извадете горещата тенджера от фурната. Отстранете капака. Внимателно прехвърлете тестото от кърпата в горещата тенджера. Ако желаете, може да направите няколко разреза с остър нож по повърхността на тестото. Покрийте тенджерата с капака и я върнете във фурната. Печете 30 минути.
Допичане -след 30 минути отстранете капака на тенджерата и продължете да печете още 15-20 минути, или докато хлябът придобие златисто-кафяв цвят и при почукване отдолу звучи кух.
Охлаждане, извадете готовия хляб от тенджерата и го поставете върху решетка да се охлади напълно, преди да го нарежете. Това е важно, за да се запази структурата му.
Добър апетит!
Водещи
-
Новата система проверява данните за лечението в рамките на секунди
Готовност на системите
02.06 | 10:45
-
Нов протест срещу въвеждането на еврото ще се проведе в сряда
Това обяви един от организаторите на протеста в събота Страхил Ангелов.
02.06 | 10:30
Най-четени
-
Отбелязваме Деня на Ботеви на загиналите за свободата и независимостта на България
Традиция от 1948 година
02.06 | 09:14
-
Над 2000 пощи ще обменят левове в евро безплатно след влизането ни в еврозоната
След това "Български пощи" имат опцията да обменят левове срещу евро за още 6 месеца, т.е. до...
02.06 | 09:45
-
Слънчев и топъл понеделник в цялата страна
Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, за София - около 27°
02.06 | 08:00
-
В Козлодуй се провежда 25-ото издание на колопоход "По стъпките на Ботевата чета"
Директорът на Център за подкрепа на личностното развитие в Козлодуй Татяна Спасова каза, че се...
02.06 | 09:59