Лешояди на служба в германската полиция 26.07 | 14:49

Птиците се поддават на тренировки и могат да бъдат ценни следотърсачи

От Олга Андреева

Знаем много истории за полицейски кучета, спасили човешки живот. Скоро може в такива истории главното действащо лице да е лешояд.

Въпреки че са доста своенравни, лешоядите се поддават на тренировка и след сериозна работа с тях стават изключителни следотърсачи, твърди Герман Алонсо, който тренира такива птици, цитиран от ДПА.

По предложение на полицейски служител, приятел на природата, властите в германската провинция Долна Саксония са на път да назначат на служба три лешояда.

Уникалният проект постепенно придобива очертания, след като екипът, работещ с пернатите, покани за първи път зрители на тяхна тренировка, посочва БНР. Интерес към идеята проявяват от полицията и в други германски провинции, а така също и от Австрия и Швейцария.

Лешоядите, които вече са получили имената си Шерлок, Мис Марпъл и Коломбо, ще имат изключително отговорната задача да подпомагат полицията в издирването на изчезнали хора, при сигнали за пострадали или при убийства в труднодостъпни гористи и скални региони

Така наред с кучетата-инспектори, лешоядите ще помагат в полицейски разследвания, когато трябва да бъдат претърсвани огромни площи, за да бъде спасен човешки живот или за да бъде намерено тяло на жертва на престъпление.

Водещи

Най-четени