Лондон вече не е известен като столица на Англия, а като столица на ... 18.10 | 18:30

Една от най-предпочитаните дестинации за бедни и богати

От Пламена Вълчева

Ако Лас Вегас е Елдорадото на венчавките, Лондон със сигурност е световната столица на разводите, тъй като 
британското законодателство е особено щедро към слабата и по-бедната страна в процеса на раздялата, констатира агенция AFP.

Бивша малаизийска кралица на красотата е последната в списъка, която ще се възползва от тази вратичка, открехната от Темида.

"В тази страна аз притежавам 1000 чифтна обувки". С този мотив 67-годишната Полин Чай пожела нейното бракоразводно дело да се гледа във Обединеното Кралство, а не в Малайзия, както настояваше бившия й съпруг Кху Кай Пън. Неговото състояние е оценено на около 500 милиона евро. Разприте между малаизийската двойка, женена от четири години, бяха любима тема на жълтата преса, която публикува снимки на бившата "Мис Малайзия". В тях тя бе изобразена как храни своите лами в луксозния си замък на север от Лондон, включващ менажерия и огромен парк.

Съпругът й се опита да контрира, че госпожата имала не по-малко обувки и в Малайзия, но Върховния съд на Лондон уважи искането на Полин Чай делото да се гледа в британската столица. Това ще й позволи да претендира за значителна част от богатството на бившия й съпруг.

Досущ като споменатата дама, хиляди китайци, руснаци или граждани на ЕС, удостоверили с документ че пребивават в Англия, настояват да се разведат именно в Лондон. Това става най-често по инициатива на по-бедната страна в бракоразводния процес, блазнена от перспективата от едно по-изгодно разпределение на 
семейното имущество след развода.

Според закон от 2000 година, британският съд разделя поравно имуществото на развеждащите се, независимо от приноса на партньорите. На тази основа покойният олигархът Борис Березовски беше принуден да заплати през 2011 година на бившата си съпруга си Галина Бешарова 275 милиона евро. Един рекорд, който Полин Чай ще се опита да подобри.

Правната подялба не е единствената екстра, който предлага "разводът по английски". Британският закон не държи сметка за предбрачните договори, подписани в чужбина. Но не всеки път Лондон е търсен за развод само заради имуществените облаги. 

Понякога чужденците идват тук, защото родната им съдебна система е много тромава. 

Водещи

Най-четени