Лошо ли е сърфирането в интернет на работа? 23.08 | 17:07

Проучване сочи, че това занимание ни прави по-продуктивни

От Елена Кирилова

Следващият път, в който ви хванат да сърфирате в интернет, докато сте в офиса, не се извинявайте – разглеждането на сайтове в мрежата всъщност ви прави по-добър работник.

Ново проучване твърди, че именно интернетът може да освежи работниците и да ги направи много по-продуктивни, съобщава в. Daily Mail.

Оказва се, че тези, които разглеждат нещо в мрежата, като почивка от служебните задължения, се заемат отново с работа доста по-подготвени, отколкото хората, които са говорили по телефона или са писали SMS-и на любимите си хора.

Изследователите заключили, че сърфирането в интернет може да послужи като "важна възстановителна функция" за тези, които стоят пред компютъра по цял ден.

За да установят това, учените помолили 96 студенти да се разделят в три групи – една контролна група, група с "пауза за почивка" и група, сърфираща в интернет.

Всички участници били помолени да прекарат 20 минути, подчертавайки буквата "Е" в примерен текст.

Благодарение на експеримента, екипът установил, че сърфиралите в мрежата са значително по-продуктивни, когато става дума за служебни задачи, отколкото участниците в другите групи. Почиващите в интернет имали по-ниски нива на умствена умора и скука.

Според единия от създателите на изследването, Вивиън Лим от Националния университет в Сингапур, хората обикновено избират да посещават само сайтове, които обичат. Така те възприемат заниманието си като почивка за кафе или закуска.

Водещи

Най-четени