Лук и сълзи, или Шнобел 2013 13.09 | 11:29

Ето ги заслужените награди от 23-тата церемония Ig Nobel Prize

От Антония Михайлова

Торният бръмбар се ориентира по звездите. Нов метод автоматично хваща похитители на самолети. А чували ли сте за възможностите за ходене по вода на други планети?

Подобни научни открития са толкова важни, че заслужават наистина голяма награда. Разбира се, че Нобелова, но с една много важна особеност – с представката "анти-". С други думи, става дума за Шнобелови награди 2013 (Ig Nobel Prize).

Шнобеловата награда е учредена през 1991 г. от американското сп. Annals of Improbable Research и се присъжда всяка година за достижения, "които първоначално предизвикват смях, а след това ни карат да се замислим".

Церемонията по обявяване на лауреатите – 23-та поред – се състоя в Сандърс Тиътър в Харвардския университет.

Шоуто беше открито с традиционното пращане на хартиени самолетчета в човек мишена на сцената и приветствена реч, състояща се само от две думи: "Welcome, Welcome".

През цялото време на сцената и в залата тичаше човек с шапка с надпис "NSA" и микрофон, а деветгодишно момиче спасяваше зрителите от скука, като прекъсваше ораторите с безкрайно повтаряне на думите: "Достатъчно, скучно ми е!"

Церемонията беше прекъсвана от опера, от лекции на Нобелови лауреати и мастити учени, които трябваше да се вместят в 1 минута.

На публиката беше обявено, че лауреатите на наградата ще получат чук (в кутия под стъкло), диплома, където от ръката на Нобелов лауреат е написано "IgNobel 2013", а също така "10 трилиона долара! Зимбабвийски. Една купюра". Наградите бяха връчвани от "истински" Нобелови лауреати. Тази година те бяха в 10 номинации.

Медицина: как влияе операта на мишките

Награда за медицина получи група японски и китайски учени под ръководството на Масатеру Учияма, изучили въздействието на операта върху мишки, преживели трансплантация на сърце. Авторите на изследването, публикувано в Journal Cardiothoracic Surgery, излязоха на сцената в костюми на мишки, стискайки в ръце големи плюшени сърца, и изпълниха няколко такта от "Травиата", докато не чуха заветното: "Достатъчно, скучно ми е."

Психология: алкохол и привлекателност

Учени от Франция, Холандия и Полша под ръководството на Лорен Беже бяха удостоени с награда за потвърждението на това, че тези, които се смятат за пияни, също така се смятат за привлекателни. Един от авторите, излизайки на сцената, се опита да изпълни своята статия под звуците на китара, но не можа да попее дълго.

Биология и астрономия: звезди и торни бръмбари

Ерик Уорънт от Швеция и колегите му от Германия, Австрия и ЮАР са доказали, че торните бръмбари, в случай че се заблудят, намират пътя към дома, ориентирайки се по Млечния път.

Уорънт уточни, че преди учените смятали Луната за главен ориентир за африканските торни бръмбари. Но след това екипът му изяснил, че бръмбарите добре си намират пътя и в безлунни нощи. В края на краищата станало ясно, че бръмбарите се ориентират не по отделни звезди, а по целия Млечен път. Учените гордо съобщили за откритието си в сп. Current Biology.

Сигурност и инженерство: защита от похитители на самолети

Американецът Гастано Пицо, починал през 2006 г., беше удостоен с награда за изобретяването на система за защита от похитители на самолети.

Тази система изхвърля терориста през специална врата-капан, където той се опакова и се изхвърля с парашут през люк. Извикана от автоматичен радиосигнал полиция чака злодея на земята.

Физика: ходене по вода на други планети

Награда за физика получи група учени с участието на руснака Юрий Иваненко за публикация в сп. PLoS ONE, където доказва, че някои хора могат да тичат или да се задържат върху повърхността на вода в езеро – само че ако те самите и езерото са на Луната.

Химия: лук и сълзи

Наградата за химия отиде при японски учени под ръководството на Хидерико Кумгаи, които доказали, че биохимичните процеси, каращи хората да плачат при рязането на лук, са още по-сложни, отколкото се смяташе по-рано. Церемонията по награждаването беше съпровождана от демонстрация – резенче лук.

Археология: храносмилане на опърничавата

Брайън Крендол и Питър Стал получиха награда за експеримент с поглъщането на недопечена земеровка (вид дребен бозайник) и по-нататъшното изследване на съдбата на нейните остатъци. Така те се опитали да определят кои кости от скелета на земеровката може да преживеят преработката в храносмилателния тракт на човека и кои – не.

Награда за мир: Лукашенко и полицията

Наградата в тази номинация получиха беларуският лидер Александър Лукашенко "за преобразуването на публичните аплодисменти в незаконно действие" и беларуската полиция "за арестуването на еднорък човек за аплодисменти".

Теория на вероятностите: ще стане ли, или ще легне?

Учени от Шотландия начело с Колин Морган получиха награда за две свързани открития. Първо, колкото по-дълго лежи кравата, толкова по-голяма е вероятността тя да стане. Второ, ако кравата е станала, много е трудно да се предскаже колко скоро ще легне тя.

Здравеопазване: епидемия от ампутирани пениси

Екип тайландски медици, който не успя да присъства на церемонията, получи награда за разработени методи, които следва да се използват при "епидемия от ампутирани пениси в Сиам", с изключение на случаите, когато част от пениса е изядена от патица.

Водещи

Най-четени