Лунна сонда на НАСА си взела жаба за компания 12.09 | 18:40

Животинката е стигнала извън пределите на земната орбита

От Антония Михайлова

Любителите на космонавтиката забелязали на една от снимките на старта на американската сонда LADEE сутринта на 7 септември малка жаба, която при старта на ракетата също излетяла във въздуха.

Ракетата Minotaur V с лунната сонда стартира успешно в 6:27 часа българско време в събота от Средноатлантическия регионален космодрум (MARS) на остров Уолъпс, щата Вирджиния. Това е първият полет на новата ракета, създадена от корпорацията Orbital, и първият старт на апарат извън пределите на земната орбита от космодрума на остров Уолъпс.

На една от снимките от старта заедно с ракетата, която вече се откъсвала от земята, на фона на дима от двигателите се вижда малка жаба, която също "излита". Говорителят на космодрума Джеръми Егърс потвърдил за Universe Today, че снимката е истинска и не е обработвана. По-нататъшната съдба на жабата е неизвестна.

Друга знаменита "среща" на животно и космически кораб е имало през 2005 година, когато лешояд мишелов, разпространен в щата Флорида, се врязал в горивния резервоар на совалката "Дискавъри".

Освен това наскоро в хода на тестови изпитания иновационната ракета Grasshopper, разработвана от компанията SpaceX, силно изплашила стадо крави, които пребягали пред една от камерите, снимащи изпитанията, припомня РИА Новости.

Водещи

Най-четени