Лъжлива черна вдовица тръгна на лов за хора 15.10 | 09:52

Във Великобритания пропищяха от голям отровен паяк

От Антония Михайлова

Жителите на Великобритания страдат от нашествието на голям отровен паяк – лъжлива черна вдовица.

Обитавало доскоро само южните части на мъгливия Албион, опасното насекомо се е разпространило почти из цялата страна. Случаи на ухапване на хора са регистрирани в Уелс, Норфолк, Бирмингам и дори Лондон. За летални изходи засега не се съобщава.

Според медиците при пострадалите от отровата на лъжливата черна вдовица се наблюдават слабост, главоболие и силно подуване на мястото на ухапването. Едновременно с това специалистите заявяват, че паяците не представляват сериозна опасност – от тях могат да пострадат сериозно само хора с алергична реакция, съобщава тв Russia Today.

Учените твърдят, че причина за разпространението на паяците е изменението на климата. Затова в САЩ е започнало ненормално бързото размножаване на един от най-опасните видове паяци в Северна Америка – кафявия отшелник, който обича да се заселва близо до хората. Неговата отрова е способна да убие дете или възрастен с отслабен имунитет.

Лъжливата черна вдовица (Steatoda grossa) прилича на истинска черна вдовица само външно (по размер и форма на тялото), но отровата й се различава съществено. В сравнение с истинската черна вдовица стеатодите действат слабо върху организма на човека, а самата отрова не е смъртоносна.

Двата паяка лесно може да се различат един от друг – истинската черна вдовица има на корема или гърба си петно във вид на пясъчен часовник.

1073818

Водещи

Най-четени