Любимият подарък на Кадафи – часовници с лика му 06.04 | 15:36

Диктаторът обичал кус-кус с камилско мляко

От Олга Андреева

Муамар Кадафи обичал италианската кухня и камилското мляко и имал навика да подарява на персонала си златни часовници със своя лик.

Тези разкрития направи една от украинските медицински сестри, грижила се за либийския лидер и неговото семейство в специална клиника в Триполи.

Според вестниците "Кориере дела сера" и "Дейли телеграф", цитирани от БТА, клиниката се намира в близост до строго охранявания комплекс, в който живее първото либийско семейство.

Оксана Балинская, която е работила за Кадафи две години, преди да бъде евакуирана от Либия през февруари, споделя, че либийският лидер имал навика всяка година на 1 септември, когато се чества годишнината от неговото идване на власт, да подарява на хората от персонала си златни часовници с лика си.

Кадафи харесвал много италианската кухня, главно макароните и кус-кус с камилско мляко, което пиел редовно. Сутрешното му питие обаче била чаша вода с мед.

Украинката разкрива още, че Кадафи се радвал на завидно здраве и че всяка година се подлагал на пълен медицински преглед. За него работели общо пет украински медицински сестри, но с никоя от тях не е имал любовна връзка, въпреки слуховете, уверява Балинская.

Водещи