Маймуните ни помагат да решаваме финансови кризи 22.02 | 17:20

Груповото поведение на банкерите наподобявало това на приматите

От Надежда Стоянова

Като се има предвид последната финансова криза, която засегна целия свят, едва ли има човек по света, които не би искал да намери начин да предотвратява подобни катаклизми. Оказа се, че много полезни в това отношение могат да са макаците, колкото и странно да звучи.

Според учени от университета в Калифорния поведението на маймуните много наподобявало това на банкерите. Затова те могат да ни дадат ценен урок как да предвиждаме и предотвратяваме бъдещи мащабни финансови бедствия.

Д-р Хорда, чийто екип се заел с въпросното изследване, твърди, че финансовите катаклизми се дължат по-скоро на сривовете във вътрешните групи, отколкото на външните фактори. В случай че внимателно проследим всички, макар и незначителни, промени в тези вътрешни структури, гарантирано ще избегнем кризите.

Изследователите са категорични, че колапсите могат да бъдат предсказани при приматите или в банковата система. Това става чрез моделиране на сривовете в мрежата на вътрешните структури на тези общества, пише Daily Mail.

Проучванията показват, че обществото на макаците се регулира от сложна поведенческа палитра. Те взаимно се пощят, бият се, но и си помагат при конфликти. Най-интересното обаче е, че показват статус като оголват зъби.

Нека погледнем какво се случва в банковия сектор! Тук се демонстрира статус чрез междубанковото кредитиране. При най-малката промяна трябва да се очакват катаклизми, както се случи и през 2008 г., пише БТА.

Водещи

Най-четени