Махнаха целувките с червило от надгробния камък на Оскар Уайлд 02.12 | 08:39

Обновената надгробна плоча беше открита по повод 111-годишнината от смъртта на Уайлд

От Олга Андреева

Повече от десетилетие почитателите на писателя Оскар Уайлд отиваха на гроба му в известно парижко гробище с червило в ръка и оставяха по надгробната плоча следи от целувки.

Роднините на писателя обаче решиха да почистят червилото от плочата, за да не бъде разядена с времето, а и предполагайки, че писателят не би се чувствал комфортно от графитите с червило по гроба си.

Новата изчистена надгробна плоча, защитена от специално стъкло, беше открита в сряда от внука на Оскар Уайлд и актьора Рупърт Еверет, който ще играе драматурга в предстоящ филм. Поводът беше 111-годишнината от смъртта на Уайлд.

"Ако целувките бяха без червило, нямаше да ни се наложи да правим това", уточни внукът Марлин Холанд.

Според Еверет Уайлд би бил поласкан от вниманието, което получава от почитателите си, но подчерта, че целувките с червило не са най-удачният вариант да бъде изразена тази признателност. "Мисля, че би искал паметникът му да бъде чист и красив", заяви актьорът от "Сватбата на най-добрия ми приятел".

Гробът на родения в Дъблин писател е бил реновиран и през 90-те години на миналия век, посочва Reuters. Наследниците му се надяват, че с направените нововъведения ще могат да запазят паметника на Уайлд за поколенията.

Водещи

Най-четени