Месиха хляб от древното жито лимец във Враца 23.05 | 10:44
Участниците в ритуала смляха с камък зърното по стара традиция, а с полученото брашно замесиха хляб
Хляб от древното еднозърнесто жито лимец месиха в центъра на Враца. Участниците в ритуала смляха с камък зърното по стара традиция, а с полученото брашно замесиха хляб, информира Агенция "Булфото".
От лимеца се е правил хлябът на човечеството от 15 хиляди години - от времето, когато датират находките от овъглена пшеница. Със 100 грама от дивото жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго, твърдят диетолози.
Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дни. Лимецът не дава богата реколта, но пък засища добре и е лековита храна. Той е мощен антиоксидант, богат е на протеини и пази от много болести.
Традицията на неговото отглеждане в Германия, Швейцария и Англия продължава до средата на XIX век, след което е заменена с обикновеното хлебно жито.
Причината е, че добивите от пшеницата могат да се увеличават с торене и генни модификации.
Водещи
-
Майкъла: Ако ЦСКА играе само с Левски ще стане шампион
Според него Гриша Ганчев ще продължи да помага на клуба
06.05 | 18:00
-
Проф. Костадин Ангелов изригна: Абе, ти си държавата, бе! Ти трябва да носиш реда и законността!
Как така се качваш да шофираш пиян, избухна в социалните мрежи бившият здравен министър по...
06.05 | 17:40
-
Реконструкцията за Ф-16 на авиобаза "Граф Игнатиево" закъснява
Българската армия има системни и технологични проблеми, 2% от БВП са недостатъчни, смята...
06.05 | 16:59
Най-четени
-
Горещо! Слави тайно минал под венчило?
Шоуменът политик ихомълком се оженил за 25-годишна студентка навръх Свети Валентин
06.05 | 11:40
-
Евростат: Безработните младежи под 25 г. са 16%
Това сочат най-новите данни за март 2024 година
06.05 | 12:20