Месиха хляб от древното жито лимец във Враца 23.05 | 10:44
Участниците в ритуала смляха с камък зърното по стара традиция, а с полученото брашно замесиха хляб
Хляб от древното еднозърнесто жито лимец месиха в центъра на Враца. Участниците в ритуала смляха с камък зърното по стара традиция, а с полученото брашно замесиха хляб, информира Агенция "Булфото".
От лимеца се е правил хлябът на човечеството от 15 хиляди години - от времето, когато датират находките от овъглена пшеница. Със 100 грама от дивото жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго, твърдят диетолози.
Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дни. Лимецът не дава богата реколта, но пък засища добре и е лековита храна. Той е мощен антиоксидант, богат е на протеини и пази от много болести.
Традицията на неговото отглеждане в Германия, Швейцария и Англия продължава до средата на XIX век, след което е заменена с обикновеното хлебно жито.
Причината е, че добивите от пшеницата могат да се увеличават с торене и генни модификации.
Водещи
-
В Калофер започнаха тържествата за 177 години от рождението на Христо Ботев
От 18 часа Киселова ще се включи и в традиционното поклонение пред паметната плоча на...
05.01 | 12:20
-
Миролюба Бенатова: Очертава се пак да има избори, дори да има кабинет
Генка Шикерова: Големият отсъстващ за пореден път е Доган
05.01 | 12:00
-
Продължава поскъпването на хранителните стоки на едро у нас
Това показват данните от тазседмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и...
05.01 | 11:40
Най-четени
-
Слънцето се показва в неделя, идва затопляне
Максималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София - около 4°
05.01 | 08:57
-
Зимен Кръстовден е, ето какви са традциите
Вижте какви ястия се слагат на трапезата и как да ги приготвим на Попова Коледа
05.01 | 09:15
-
Една от акушерките от Сливен: Танцът е терапия за децата
Аз не съм направила нищо безотговорно, по-скоро съм се повлияла на емоция, да потанцувам с...
05.01 | 10:00