Местата, на които можем да „умрем от страх“ 09.02 | 15:21

Една класация, която не е за хора със слаби сърца

От Филипа Тодева

Човешката психика е крехко нещо. Лесно се плашим, лесно се стресираме, въображението често задвижва колелата на нереални механизми, които ни разтърсват до основи. Всеки град има по някое място, което да е свързано с легенди, с призраци, или с някакво невидимо присъствие, което да смразява смелчагите, тръгнали да го посещават денем или нощем. Така наречените "призрачни градове" също събуждат чувство за най-примитивен страх – нужно е само да си спомним разказите на някои от посетилите Чернобил години след катастрофата, за да добием по-близка представа за огъването на психиката.

Кои са най-зловещите и страховити места в света. Econ.bg представя класацията и тя започва с:

Хелтаун

Хелтаун явно неслучайно е с такова име (буквално: Адския град, бел. пр.). През 70-те години на XX в. градът е напуснат от повечето му жители поради желанието на правителството да построи национален парк на територията на селището. Проектът пропада и така Хелтаун се оказва изоставен, но все още осеян с къщи, които така и не са сринати.

Говорим си за класически пример за призрачен град, с дървени постройки, но липса на каквото и да е човешко присъствие. Нещо повече – някои от къщите са обгорени, защото преди там са се провеждали тренировки на местната пожарна.

Ако не ви е страх от обезлюденото селище достатъчно много, слуховете може да поразклатят психиката ви. Според тях отбивката на околния Станфордски път, която всъщност е задънена улица, е неслучайно наречена още "Краят на света". Ако престоите прекомерно дълго там, ще срещнете привидения, членове на Ку Клукс Клан, сатанисти, или пък мутанти, съществуването на които е породено от химичен разлив в района. Ако се загубите пък, ще стигнете рано или късно до Бостънското гробище.

Гробището в Стал

Стал е малко градче в Канзас, община Дъглас. Най-близките градове до него са Лоурънс и Топека, но смело може да се каже, че Стал по-скоро е в средата на... нищото. Населението му е близо 20 души.

Кое е страшното на Стал? Освен изолацията и демографията ли? В началото на XX век две трагедии са разтърсили из основи малкото селище – говорим си за факти, не за фолклор и поверия. Първо, мъж е изгорил нивата си, за да освободи място за нова продукция след това, само за да открие овъгленото тяло на сина си в нея след това. След това друг мъж изчезва от Стал, а малко по-късно е намерен обесен на дърво в гората.

Поради такива случаи, гробището в Стал е обект на силно внимание от всякакви ентусиасти и книги. Енциклопедичната Weird US е отделила внимание на Стал, като в нея пише следното: "Има гробища из САЩ, които надвишават многократно чувството за прокълнатост и усещането за обитавано от духове място. Те навлизат директно в диаболичното, някои определят усещането като че все едно дяволът провежда срещи със своите последователи в тях. Гробището в Стал, Канзас, е именно едно от тези места".

Още от класацията на Econ.bg, която не е за хора със слаби сърца, може да видите тук.

Водещи

Най-четени