Метеорит изрови кратер в Никарагуа (СНИМКИ/ВИДЕО) 08.09 | 09:32

Небесното тяло направило дупка с диаметър 12 м и дълбочина 5 м до Манагуа

От Антония Михайлова

През почивните дни недалеч от летището на столицата на Никарагуа – Манагуа, е паднал неголям метеорит, предава АР.

На мястото на падането на небесното тяло се е образувал кратер с диаметър 12 метра и дълбочина 5 метра. За търсене на фрагменти от метеорита и тяхното изучаване е формирана комисия, състояща се от учени, представители на столичните власти и въоръжените сили.

На пресконференция Вилфрид Щраух от Никарагуанския институт за изучаване на Земята заявил, че метеоритът е паднал в събота в 23:04 часа местно време (7 септември, 8:04 ч. българско време).

Местните жители чули звук от взрива при падането на метеорита – раздал се доста силен взрив, предава Reuters. Тъй като регионът редовно се тресе, хората, живеещи наблизо, си помислили, че това е поредният тътен от земната кора.

За щастие небесното тяло се врязало в земята в горски район, където не живее никой. Пострадали няма.

Метеоритът се разпаднал на части, които може да са потънали в дъното на кратера, отбелязват учените. При удара в земята за около една секунда възникнала сеизмична вълна, която била регистрирана от сеизмографи.

Според властите на Никарагуа метеоритът вероятно се е откъснал от астероида 2014 RC с диаметър 20 метра, който в неделя се сближи на минимално разстояние до Земята, прелитайки на височина 40 000 километра.

Водещи

Най-четени