Метеорит се разбил с мощен удар в Луната 17.05 | 16:18

Астроном видял взрив, който бил по-ярък от всички предишни

От Антония Михайлова

Астрономи, които от 2005 г. следят за падането на метеорити на Луната, са фиксирали най-мощния от началото на наблюденията метеоритен взрив, съобщи НАСА.

"Обект с размери на неголям камък падна в Морето на дъждовете (Mare Orientale). Взривът беше съпроводен от изригване, 10 пъти по-ярко от всичко, което сме виждали досега", казва Бил Кук, отговорник по изследването на метеоритите.

Специалистите на НАСА вече 8 г. непрекъснато наблюдават Луната, фиксират изблици, които възникват при падане на метеорити и малки астероиди, за да оценят нивото на метеоритната опасност за бъдещите експедиции на Луната. От момента на стартирането на програмата са фиксирани над 300 падания.

Астрономът Рон Съгс от Центъра за космически полети "Маршал" на НАСА по време на наблюдения на 17 март видял взрив, който бил по-ярък от всички предишни. Той продължил около секунда и можел да се види с невъоръжено око – яркостта достигнала 4-та звездна величина.

Според изчисленията на учените взривът може да е предизвикан от падането на обект с маса около 40 килограма и размери от 0,3 до 0,4 метра, летящ със скорост около 25 метра в секунда. Мощността на взрива се равнява на 5 тона тротилов еквивалент.

Според Кук възможно е този взрив да е бил само част от по-значително астрономическо събитие. В същия ден, 17 март, камерите за обзор на небето на НАСА и на канадския университет в Западен Онтарио фиксирали няколко високоскоростни метеорита в земното небе, летящи по почти еднакви траектории.

"Моята работна хипотеза е, че тези събития са свързани, че това е малък куп метеорити, които са навлезли в системата Земя–Луна", казва ученият.

Водещи

Най-четени