Минерал ли е водата? 15.12 | 16:35

И ако тя не минерал, то дали пък ледът не е такъв?

От Георги Георгиев

Сайтът за проучвания в областта на геологията geology.com публикува статия, в която се правят любопитни разсъждения по въпроса за природата на водата и възможността тя да бъде класифицирана като минерал.

Според статията най-добрият начин да определите дали дадена субстанция е минерална, е да сравните свойствата й с дефиницията за "минерал".

Понятието "минерал" се използва от геолозите за група от естествено образувани кристални субстанции. Примери за минерали са пирита, кварца, калцита и флуорита. Всички те отговарят на пет основни изисквания:

1. Появили са се естествено (а не в резултат на човешката дейност)

2. С неорганичен произход са

3. Съществуват в твърдо агрегатно състояние

4. Съдържат ограничено количество химически елементи

5. Притежата подредена атомна структура

Ако сравним качествата на водата с тези пет изисквания, откриваме, че водата не отговаря само на условие номер три. Когато обаче тя бъде поставена при температури под 0°С, се превръща в лед, който вече притежава всички необходими условия да се нарече минерал.

Ако обаче ледът е изкуствено създаден (например във хладилника под формата на кубчета), той не изпълнява изискване номер едно.

В крайна сметка ако приемем поредположението на автора от geology.com за вярно, ще трябва да приемем, че бялата субстанция, която вали всяка зима от небето, е вид минерал.

Водещи

Най-четени