Мисията на НАСА "ИнСайт" успешно измери ядрото на Марс, изненадите са големи 22.03 | 16:15

От iNews.bg

Успехите на марсианската програма на НАСА продължават! Благодарение на мисията "ИнСайт", която кацна на повърхността на Марс в края на 2018 г. и работи там до ден днешен, учените успяха да разберат какъв е размерът на ядрото на планетата.

Новината бе съобщена от сп. Нейчър.

Съгласно измерванията, направени от "ИнСайт", радиусът на ядрото на Марс е между 1 810 и 1 860 километра - наполовина по-малък от този на ядрото на Земята. Все пак се оказва, че марсианското ядро е по-голямо от очакваното и с по-малка плътност от досега предполаганото. Макар че желязото и сярата заемат основната част от структурата му, вероятно ядрото съдържа и по-леки елементи като кислород.

Скалистите планети (т.е. тези като Земята и Марс, за разлика от газовите гиганти като Юпитер и Сатурн) притежават следния строеж: в горната част се намира кората, под нея е мантията, а в центъра е ядрото. Установяването на точните им размери е важно за разбирането на образуването на планетите и тяхната еволюция. Благодарение на "ИнСайт" учените ще разгадаят по какъв начин металното ядро се е обособило и отделило от скалистата мантия, докато Марс се е охлаждал с течение на милионите години от неговото съществуване. 

Единствените други обекти от Слънчевата система, на които изследователите успешно са измерили ядрата, са нашата собствена Земя и Луната. Сега, след като към този списък може да бъде добавен и Марс, ще имаме база за сравнение между земната еволюция и марсианската, по какво те си приличат и по какво се отличават. В далечното минало Червената планета е притежавала силно магнитно поле, но с охлаждането на нейната вътрешност силата му е намаляла, което довело до изтъняване на атмосферата и като резултат днес повърхността на планетата е студена и суха пустиня, негостоприемна за повечето форми на живот.

Водещи

Най-четени