Мислите си, че смехът е здраве. Да, ама не 16.05 | 20:34

Дори най-слабият шум е вреден за сърцето

От Антония Михайлова

Твърдението, че смехът е полезен за здравето, не е вярно. Шведски учени решиха да го опровергаят, като успяха да докажат, че той, както всеки друг (дори незначителен) шум е вреден. Оказва се, че смехът нарушава нормалната работа на сърцето и сърдечносъдовата система. До този извод са стигнали специалисти от Каролинския университет в Стокхолм.

Кардиолози под ръководството на д-р Шарлота Ериксън са провели експеримент, доказващ, че за сърцето е полезна само тишината, и всякакви звуци, например смехът, не водят до нищо добро.

110 доброволци носили известно време портативни монитори, които регистрирали сърдечния им ритъм. В същото време специалистите оценявали нивото на шума от околната обстановка, в която се намирали участниците в експеримента. Станало ясно, че сърдечният ритъм се ускорява дори когато нивото на шум около човека не превишава 65 децибела, което се равнява на разговор между двама възрастни.

Изследователите подчертават, че в шумна обстановка продължителността на интервалите на сърдечните съкращения за определени промеждутъци от време става недостатъчна, което може да доведе до сърдечен пристъп.

Според лекарите хората, които дълго време се намират в нощни клубове, където постоянно свири силна музика, може да получат проблеми не само със сърцето, но и с нервите. Шумът е способен да предизвика раздразнение на нервната система и стрес. И макар че кардиолозите смятат, че тяхната територия е много индивидуална, силният шум водел до изблици на агресия някои от доброволците. Освен това силният шум допринася за нарушаването на обмяната на веществата, води до язва на стомаха и до хипертония.

Ниското ниво на шум – обратното – води, до забавяне на честотата на сърдечните съкращения. При тишина човек по-бързо постига добро настроение и самочувствие.

Все пак д-р Ериксън не съветва да се плашим и изцяло да се изолираме от звуци. Желателно е обаче да изключим такива неща като например постоянното носене на слушалки и силната музика. Това води и до намаляване на слуха.

Водещи

Най-четени