Митничари откриха 451 костенурки в един куфар 08.06 | 12:18

Освен костенурките в багажа били открити и седем крокодила

От Елена Кирилова

Тайландски митничари откриха в куфар 451 костенурки, струващи общо 33 000 долара, съобщава canoe.ca. Животните били в багаж, разтоварен от пътнически самолет, който пристигнал от Бангладеш.

Освен тях били открити и седем гавиала, вид сладководни крокодили, които също били прибрани в малки торбички. Акцията била осъществена по сигнал, че известен трафикант е на път към Тайланд.

Друго толкова голямо откритие бе направено миналия септември, когато 1140 костенурки бяха открити от митничарите в един и същи ден. Още 218 бяха иззети само месец по-късно.

Според генералния директор на митническите служби в Тайланд костенурките вероятно са били предназначени за пазара Chatujak в Банкок, на който се продават домашни любимци. Там обаче често се предлагат и застрашени видове животни.

Пазарът отваря врати само в събота и неделя и генерира около 33 млн. щатски долара на месец, благодарение на посещенията от около 350 000 чуждестранни и местни купувачи.

Тъй като Тайланд граничи с четири държави, тя е станала част от трафика на диви животни и митническите власти често се натъкват на влечуги или малки животни в багажа.

През август 2010 г. те откриха тигърче на два месеца, скрито в чанта, чиято последна спирка трябвало да бъде Иран.

Въпреки че от години Тайланд е в челните редици на държавите, които полагат сериозни усилия в борбата с трафика на диви животни, няколко летища, морски пристанища и част от пътната мрежа на страната са станали транзитен пункт за пренасяне на животни към различни дестинации.

Най-четени