Мишките се стряскат от мъжете, но не и от жените 29.04 | 22:31

Феромоните на мъжете са причината гризачите да се плашат повече

От Пламена Вълчева

Учени установиха, че мишките се стресират и стават по-плахи, когато помиришат в близост мъж, но присъствието на жена няма забележим ефект върху тях, предава Daily Telegraph.

Ето защо жените се страхуват повече от мишки и плъхове - самите гризачи не се боят толкова, когато наоколо няма мъж. Вероятно затова мишокът Джери толкова се забавлява да тормози собственичката на котарака Том от анимационните филми.

Откритието обаче има и важно научно значение. При лабораторните експерименти с мишки и плъхове поведението на животните може да се променя в зависимост от това какви изследователи са около тях.

"Учените си шушукат по конференции, че използваните в експериментите гризачи сякаш усещат присъствието им и това може да влияе върху резултатите. Това обаче досега не беше демонстрирано пряко" - твърди ръководителят на изследването проф. Джефри Могил от университета "Макгил" в Монреал.

Според техния труд в експериментите с животни, които е известно, че трудно се възпроизвеждат точно, трябва да бъдат въведени уточнения , например в публикуваните статии да се посочва от какъв пол са били изследователите.

Страхът на мишките се обяснява с химически сигнали, които произвеждат всички хора и животни. Тези сигнали, наречени феромони, са известни с това, че предизвикват подсъзнателни импулси за сексуално привличане. В животинския свят служат и за маркиране на територии, допълва БТА. 

Мъжете произвеждат повече феромони от жените, макар и хората да не могат да ги различат с обонянието си. Плъховете и мишките, които уловят миризма на мъж наоколо, смятат, че са застрашени.

Присъствието на непознат мъж причинява у гризачите същия стрес, като да бъдат затворени в тръба 15 минути или да бъдат накарани да плуват 3 минути. Дори да са близо до тениска, която е била носена от мъж, е достатъчно да разстрои животните, защото миризмата остава.

Непознатите жени не предизвикват същия страх. Ако жените облекат миришеща на мъж дреха, могат да уплашат мишките, но само за кратко. Те свикват с непознатата миризма и само за час престават да се страхуват.

Водещи

Най-четени