Може ли науката да направи ягодите по-вкусни? 28.12 | 11:14

Учени разчетоха генетичния код на вкусотиите

От Любомир Тасев

Ако все още ви е тежко на стомаха след обилната коледна трапеза, ето нещо което може да ви върне апетита.

Учени разчетоха генетичния код на някои от нашите любими почерпки – пробив, който може да доведе до създаването на още по-големи вкусотии, пише Daily Mail.

Откритието е поредната крачка към производството на поколение от "супер сладки ягоди" и невероятен млечен шоколад, след установяването на химичните съединения, които отговарят за вкуса, аромата и хранителната им стойност.

Авторите на изследването, за което пише британският вестник, разкодирали пълния генетичен състав на дивата ягода в опит да създадат по-ароматен плод, но и растение, по-устойчиво на заболявания през мъгливото и влажно лято на Острова.

При втори експеримент те разкрили ДНК кода на какаовото дърво, който отговаря за производството на най-висококачествения шоколад.

Но макар че научните открития могат доведат до появата на по-вкусни храни, те предизвикват безпокойството на критиците, тъй като създават условия за производство на още повече храни с генно модифицирани съставки, отбелязва ежедневникът.

Водещи

Най-четени