Можете ли да се сетите кой световен лидер e с най-голяма заплата 15.11 | 16:00

Вижте подредбата на френския вестник „Еко“

От iNews.bg

Годишните възнаграждения на хората, които са най-високо в йерархията на различните държави, винаги са будели любопитството на така наречения "обикновен" гражданин. Е, нека открехнем малко завесата с помощта на подредбата, която направиха френският вестник "Еко" и службата "Статиста". В нея те класираха световните лидери по доход.

Барак Обама

Може и да му изтича мандатът, но настоящият американски президент добре е заработил през последните години. Неговата заплата възлиза на 400 000 долара годишно, с което заслужи почетното първо място в класацията на най-скъпоплатените световни лидери.

Джъстин Трюдо

Канадският премиер също няма от какво да се оплаче, поне от наша гледна точка. Макар спечеленото от него да е значително по-малко в сравнение с това от Обама, пак не е за пренебрегване. Той може да се похвали с по 260 000 долара на година.

Ангела Меркел

Федералният канцлер освен че може да се похвали с власт, определено е и сред лидерите с най-добри заплати. На година германката получава по 234 000 долара.

Изненадващо за много хора, руският президент Владимир Путин е чак на девето място със своите 136 000 долара. Неговото възнаграждение отстъпва на това на лидерите на страните от Г 8. Президентът на ЮАР е на четвърта позиция с 233 000 долара, а британската министър-председателка Тереза Мей е пета с 215 000 долара. Японският премиер Шиндзо Абе е шести с 203 000 долара годишна заплата, а турският президент Реджеп Ердоган е седми със 197 000 долара. Френският държавен глава Франсоа Оланд се подрежда осми със 194 000 долара, следван от руския лидер Путин изпреварва само италианския премиер Матео Ренци, който взима 125 000 долара и е десети, отбелязва БГНЕС.

ЛЮБОПИТНО

Предвид фактът, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да се откаже от заплатата си, решихме да проверим имало ли е и друг с подобен акт в американската история. Оказа се, че той не е първият. Преди него същото са направили Джон Кенеди и Хърбърт Хувър.

Водещи

Най-четени