Мозъкът изпраща спомените във "виртуално кошче" 17.05 | 15:40

Забравянето е като преместване на ненужните файловете, разкриха учени

От iNews.bg

Изследователи са направили важни открития за механизма на изтриване на дългосрочни спомени в мозъка, пише MailOnline. Проучването разкрива, че забравянето е резултат от активен процес, който може да се оприличи на преместването на файлове във виртуално кошче. Откритието може да отвори врата към нови методи за справяне със загубата на памет при състояния като Алцхаймер и други форми на деменция. Новото познание може да помогне на учените да разберат защо някои неприятни спомени се запазват за дълго, какъвто е случаят при хора с посттравматично стресово разстройство.

Спомените се поддържат чрез химични сигнали между мозъчните клетки с помощта на специализирани йонотропни глутамат рецептори. Колкото повече рецептори има на повърхността, където се свързват мозъчните клетки, толкова по-силен е споменът.

Екип, ръководен от Единбургския университет, е установил, че процесът на активно изтриване на спомени протича, когато рецепторите бъдат отстранени от връзките между мозъчните клетки. С времето, ако споменът не бъде възпроизвеждан, броят на рецепторите може да намалее и той постепенно избледнява. Изследователите са доказали още, че активното забравяне на информация по този начин помага на животните да адаптират поведението си към заобикалящата ги среда.

Блокирането на отстраняването на рецепторите с медикамент, който ги задържа на повърхността на клетката, спира естествения процес на забравяне, са открили изследователите. Лекарства, насочени срещу отстраняването на рецепторите вече се проучват като потенциални терапии при загуба на памет, свързана със състояния на деменция. Учените изтъкват обаче, че забравянето може да е важен аспект от ученето и запаметяването.

 

Следващата стъпка пред екипа е да разбере защо някои спомени се запазват, докато други биват изтрити. Изследователите са разработили техника, която не само локализира спомените в мозъка, ни и разкрива как изглеждат. Методът би могъл да се използва за възстановяване на спомени.

Водещи

Най-четени