Монета от един долар пести 5,5 млрд. долара на САЩ за 30 години 07.03 | 14:08

Сметната палата отвъд Океана настоява за въвеждането на монетата, мнозинството американци са против

От Ивайло Ачев

5.5 милиарда долара за 30 години напред – толкова може да спести САЩ, ако првърне банкнотата от 1 долар в монета. Изводът е от доклад на американската Сметна палата.

Монетите по-трайни и могат да се ползват десетилетия наред. За разлика от банкнотите. Според изчисления на експертите в Сметната палата на САЩ животът на една банкнота е средно година и половина.

Въвеждането на монети вместо банкноти ще вкара САЩ на загуба само за първите четири години, казват още специалистите. След това тази загуба ще се превърне в печалба.

САЩ и преди е опитвал да пусне в обращение монета от един долара, но инициативата се е проваляла – главно защото еднодоларовата банкнота също е оставала като разплащателно средство. От американската Сметна палата сочат като пример Канада и Великобритания, където преди време изтеглят банкнотата от един канадски долар и от един паунд и въвеждат на тяхно място монети.

Изненадващо обаче мнозинството американци са против изтеглянето на банкнотата от един долар. 64% от гражданите на САЩ не одобряват, въпреки че им е обяснено колко пари би спестила държавата, показва проучване на американската Сметна палата.

Водещи

Най-четени