Монета с изображение на бира предизвика скандал 23.06 | 12:27

Било скрита реклама на алкохол

От Елена Кирилова

Нова латвийска монета, на която от едната страна е изобразена халба бира, предизвика скандал между Министерството на здравеопазването в страната и Централната банка, съобщава в. Telegraph.

Отправени са обвинения, че монетата представлява скрита реклама на алкохол.

Сребърната монета беше пусната по-рано този месец по случай фестивал, честващ лятното слънцестоене. По традиция на него се консумират големи количества от алкохолната напитка.

Но Министерството на здравеопазването в бившата съветска република написа гневно писмо до Банката на Латвия, в което твърди, че пускането на 1 млн. монети с изображение на бира е незаконна реклама на алкохол.

"Монетата противоречи на нашите условия за ограничаване на консумацията на алкохол от обществото", коментира здравният министър.

От латвийската банка заявиха, че бирата е третата най-популярна напитка в света след водата и чая, като дори на строителите на египетските пирамиди било позволено да консумират напитката.

Говорител на банката отхвърли критиките на здравното министерство като "несериозни", тъй като не могат да се забранят подобни национални традиции, свързани с фестивала.

Според представители на банката сериозното негодувание срещу монетата е породено от нарастващия интерес на латвийците към нея. Голяма част от хората продължават да се редят на опашки по клоновете на банката, за да могат да се сдобият с по един екземпляр от интересната монета.

В разгара на кампанията, здравното министерство писа и до училище, което в края на учебната година изпита учениците върху историята на шотландското уиски. Отправено е обвинението, че темата е "неприемлива".

Водещи

Най-четени