Мост, разяден от плюнка, е пред срутване 24.11 | 12:13

Пешеходци, дъвчещи листа от индийски пипер, имат навика да плюят по колоните на моста

От Олга Андреева

Може да звучи невероятно, но е факт – голям мост в индийския град Калкута е пред срутване, защото железните колони в основата му са разядени от човешка слюнка.

Пешеходците имат навика, преминавайки покрай моста, да плюят по някоя от колоните му. Проблемът е, че в Индия, както и в други азиатски страни, е доста разпространено дъвченето на странна смесица, наречена "паан", която съдържа листа от индийски пипер, арека и паста от калциева основа и освен, че действа освежаващо и антибактерицидно, се ползва и като стимулант.

В същото време обаче слюнката, примесена със съставките на особената дъвка, действа силно корозиращо, до такава степен, че по данни на властите дебелината на железните елементи в основата е намаляла, съобщи ABC News.

В опит да спасят моста инженери са решили да изпробват да покрият подложените на масово оплюване части с фибростъкло.

Преди няколко години властите се принудиха и да започнат редовно да почистват моста от птичи курешки, които също действат корозионно.

Мостът, открит през 1943 г., се простира на 450 метра над река Хугли. Смята се за най-натоварения конзолен мост в целия свят заради повече от стоте хиляди превозни средства и сто и петдесетте хиляди пешеходци, които всеки ден минават по него.

Водещи

Най-четени