Мравките имат "колективна памет" за враговете си 21.02 | 16:06

Разпознаването на натрапниците става чрез специалния "химически подпис", който всяка колония носи

От Елена Кирилова

Мравките са в състояние да формират "колективна памет", свързана с враговете им, твърдят учени, цитирани от BBC.

Когато една мравка се бори с някой натрапник от друга колония, тя запазва миризмата, която врагът излъчва, а след това я предава на останалата част от колонията си.

Това позволява на всяка една мравка да запомни аромата и чрез разпознаването му да идентифицира посетителите, които са от други колонии. За много видове мравки химикалите са от ключово значение за оцеляването на обществото.

Насекомите могат да идентифицират натрапниците чрез "химическия подпис", който покрива тялото на всеки член на отделните колонии.

Благодарение на това мравките могат да се спасят бързо от всеки, който се опита да нахлуе на тяхна територия и да ги безпокои.

До тези изводи стигнал екип от учени от Университета в Мелбърн, Астралия. Изследователите проучили мравките от вида Oecophylla smaragdina, който гради дома си в дърветата, а в един такъв мравуняк живеят до 500 000 работнички.

Екипът създал "тест за разпознаване", чрез който установил, че мравките от едно гнездо могат по миризмата да разберат кой има идва "на гости".

Водещи

Най-четени