Мрачният произход на празника на влюбените 02.02 | 15:48

Произходът на този фестивал на бонбоните и картичките всъщност е тъмен, кървав - и малко объркан

От iNews.bg

Свети Валентин е време за празнуване на романтиката и любовта и верността на целувките. Но произходът на този фестивал на бонбоните и картичните всъщност е тъмен, кървав - и малко объркан.

Рисунка изобразява смъртта на Свети Валентин. Римляните екзекутирали двама мъже с това име на 14 февруари от различни години през 3 век след Христа

Въпреки че никой не е посочил точния произход на празника, едно добро място за начало е древният Рим.

Тези диви и луди римляни

От 13 до 15 февруари римляните празнували празника на Луперкалия. Мъжете убивали коза и куче, след което обличали жените си с с кожите на току-що убитите животни.

Древните римляни също може да са отговорни за името на съвременния ни ден на любов. Император Клавдий II екзекутира двама мъже - и двамата на име Валентин - на 14 февруари от различни години през III в. Сл. Хр. Мъченичеството им било почетено от Католическата църква с честването на Деня на Свети Валентин.

По-късно папа Геласий I обърква нещата през V век, като комбинира Свети Валентин с Луперкалия, за да изгони езическите ритуали. Но фестивалът бил по-скоро театрална интерпретация на това, което е било някога. Ленски добавя: "Това беше малко повече пиянска наслада, но християните отново сложиха животинските дрехи."

Приблизително по същото време норманите празнували Деня на Галатин. Галатин означава "любител на жените".

Уилям Шекспир спомага за романтизирането на Свети Валентин в работата си и той придоби популярност в цяла Великобритания и останалата част на Европа.

Влюбеният Шекспир

С течение на годините празникът става все по-сладък. Чосър и Шекспир го романтизират в работата си и той придобива популярност в цяла Великобритания и останалата част на Европа. Ръчно изработените хартиени картички се превръщат в символи-дю-жур през Средновековието.

В крайна сметка традицията си проправи път към Новия свят. Индустриалната революция въведжа фабрично изработени картички през 19 век. И през 1913 г. Hallmark Cards от Канзас Сити, Мисури, започва масово производство на валентинки. Оттогава февруари не е същият.

Днес празникът е голям бизнес: Според фирмата за пазарни проучвания IBIS World продажбите на Свети Валентин достигнат 17,6 милиарда долара през миналата година; тазгодишните продажби се очаква да възлязат на 18,6 милиарда долара.

Но тази комерсиализация развали деня за мнозина. Хелън Фишър, социолог от университета Рутгерс.

И така честването на Свети Валентин продължава по различни начини. Мнозина ще разбият кутията със спестявания, купувайки бижута и цветя за своите любими. Други ще празнуват по тъжен начин - вечеряйки сами. 

Водещи

Най-четени