Музеят на "Аушвиц" привлича и туристи, и... крадци 26.06 | 12:11

Двойка от Израел с присъда за кражба от музея

От Елена Коцева

Двойка от Израел получи условна присъда от две години за кражба на предмети от бита от музея на бившия нацистки лагер "Аушвиц-Биркенау”.

Двойката е задържана в петък, 24 юни, на летището в Краков точно преди да излети към Израел.

При проверка на багажа им службите открили общи 9 музейни експоната, сред които лъжици и ножове. 60-годишния мъж и неговата 57-годишна съпруга са признали извършването на кражбата и са обещали за възмездят музея. Не се съобщават обаче нито имената на съпружеската двойка, нито сумата, която смятат да дарят на музея. Ако не бяха признали вината си  съпрузите можеха да получат до 10 години затвор

Интересно обаче какво е подтикнало именно евреи да крадат от музея на това злокобно, но и място на поклонение за този етнос.

Музеят на бившия концлагер "Аушвиц” и преди се е оказвал в центъра на вниманието на обществеността заради кражбата на музейни експонати.

През декември 2009 година трима души открадната емблемата на концентрационния лагер, с която той е известен зловещо по целия свят – надписът "Трудът освобождава”, посрещаш на входа всеки нов затворник.

Три дни след кражбата полицията откри надписа разделен на части, а тримата извършители бяха осъдени. Поръчителят на кражбата – шведски колекционер обаче и до този момент остава неизвестен и на свобода.

Водещи

Най-четени