Музикантите са застрашени от загуба на слух 12.05 | 07:21

4 пъти по-голям е рискът за оглушаване при професионалните музиканти, отколкото при останалите

От Пламена Вълчева

Рискът за професионалните музиканти да оглушеят е 4 пъти по-голям, отколкото за останалите хора, според германско изследване. Това съобщи сп. "Sciences et Avenir". 

Глухотата и бученето в ушите са особено опасни за професионалния музикант. В рамките на изследването учени от университета в Бремен проследили здравословното състояние на 2227 професионални музиканти на възраст между 19 и 66 години. Резултатите показват, че цялостна или частична загуба на слуха засяга по-често професионалните музиканти. Без значение дали те става дума за изпълнители на класическа, джаз или рок музика, всички те са застрашени от загуба на слуха. 

В сравнение с останалата част от активното население музикантите са с близо 4 пъти по-голям риск от загуба на слуха вследствие на шум. Рискът от бучене в ушите пък е с 57% по-голям, отколкото за другите хора. Когато става въпрос за музиканти, опасността е свързана по-скоро с продължително непрестанно излагане на шум, отколкото с внезапна загуба на слуха, допълва БТА. 

Резултатите от изследването са получени въз основа на данни от периода 2004 -2008 г. и са публикувани в Occupational & Environmental Medicine. 

Водещи

Най-четени