Мускулестите тийнейджъри живеят по-дълго 21.11 | 21:30

Това обаче не значи, че културизмът осигурява по-дълъг живот

От Андриян Георгиев

Шведски експерти са проследили над милион тийнейджъри в продължение на 24 години и са установили, че тези със слаби мускули на ръцете и краката и със слаба захватка са по-застрашени от ранна смърт, пише BBC.

Учените смятат, че мускулната сила отразява общото физическо състояние. Те обаче подчертават, че резултатите в никакъв случай не означават, че културизмът осигурява по-дълъг живот.

Ефектът от лошото състояние на мускулите е проследен с по-добре известни рискови фактори за ранна смърт като затлъстяване и високо кръвно налягане. И слабите, и дебелите мъже са се представили по-лошо що се отнася до очакваната продължителност на живота, ако мускулите им са били по-слаби от средното, докато по-яките мъже били с по-добри шансове за оцеляване дори и с наднормено тегло.

Тийнейджърите с мускулна сила над средната в началото на изследването били с 20-35% по-нисък риск от ранна смърт по каквато и да е причина, както и от сърдечносъдови заболявания. Те също така били с 20-30 процента по-малко застрашени от смърт от самоубийство и с 65 процента от диагноза за психично заболяване, допълва БТА.

Най-четени