Муха превръща пчелите в зомбита (ВИДЕО/СНИМКИ) 25.03 | 14:48

Пчелите проявяват необичайно държание, след като бъдат заразени

От Пламена Вълчева

Човешките зомбита може да са плод на въображение, но за сметка на това съществуват "зомбита пчели". Те се "създават", когато обикновена пчела бива заразена с определен вид паразит, предава Oddity Central.

Заразените пчели започват да проявяват хаотично и странно поведение, което много прилича на характерноto зомби държание. За първи път състоянието на тези пчели е разпознато през 2008 година в Калифорния.

Те летят наоколо дезориентирани, привлича ги светлината и след това падат на земята, като се лутат в странни движения, наподобяващи зомби държание, което сме виждали по филмите.

Виновник за това е мухата Apocephalus borealis, която снася своите яйца в мравките. Изследователите имат основание да вярват, че мухите са намерили нов дом за своите яйца и това са пчелите.

Проблемът с пчелите е обсъждан от Асоциацията на пчеларите във Вермонт и са стигнали до решението да правят постоянно изследвания, за да разследват зомби заплахата.

Лабораторно изследване показва, че женската Apocephalus borealis е главната виновница, която като инжектира своите яйца в пчелите, след 7 дни около 25 ларви се появяват от тялото на пчелата. Тогава започва и странното поведение на пчелите, а точно преди да умрат, те застават на едно място и се въртят.

Засега изследователите не могат да установят защо въпросните мухи увреждат по такъв начин държанието на пчелите. По думите на пчеларите заразените пчели сякаш усещат, че нещо не е наред и напускат кошерите, за да предпазят другите от същата участ.

 

Водещи

Най-четени