Мъжете бягат от кухнята по Коледа 07.12 | 16:53

Една трета от тях не се занимават с приготвянето на коледната трапеза

От Олга Андреева

Една трета от мъжете оставят цялата подготовка около Коледа на жените си, съобщи в. Daily Mail. Липса на увереност, предишни провали и сложните празнични рецепти са основните причини, заради които мъжете предпочитат да не припарват в кухнята.

Цели 40% дори смятат, че половинките им са щастливи, ако готвенето бъде оставено изцяло на тях. Половината от анкетираните жени обаче признават, че биха искали да им се помага повече за празника.

Една трета от мъжете твърдят, че се притесняват да готвят за празник, а цели 25% се чувстват не на място в кухнята. Всеки шести споделя, че притесненията му произтичат от предишни критики.

От психологическа гледна точка мъжете и жените гледат на готвенето много различно, имат различна мотивация и говорят за храната различно. Психолози от университета Хъл установиха три основни разлики в отношението към готвенето между половете:

- Мъжете сякаш са по-неуверени в кухнята, което вероятно се дължи на внушеното им мнение, че това е женско царство.

- За жените готвенето е начин да доставят удоволствие на другите, докато за мъжете това е по-скоро нещо, с което могат да направят впечатление.

- Жените разчитат на точни мерки, докато мъжете предпочитат количеството да не е посочено категорично, защото така не се притесняват толкова от провал.

Водещи

Най-четени