Мъжете си падат по хубавици, жените – по паралии 28.08 | 20:38

Край на възвишените митове за романтиката

От Антония Михайлова

В последно време изследователите на "любовта от пръв поглед" популяризираха твърдението, че двата пола търсят в потенциалния партньор едни и същи качества, независимо от това, което твърдят самите влюбени.

Но ново изследване сочи, че това твърдение подлежи на преразглеждане. Всъщност мъжете и жените не лъжат, като казват какво търсят – кавалерите повече се интересуват от външната привлекателност на избраницата си, а нежната половина на човечеството – от социалния статус на партньора.

Изследването, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, доказва експериментално, че представителите на двата пола се различават един от друг по предпочитанията към потенциалния партньор.

Предишно изследване на романтичните отношения показало, че наистина съществува огромна разлика между това, което действително привлича в партньора, и това, което се нарича "привлекателни качества". Между установените и фактическите предпочитания е открита огромна разлика.

Норман Ли, професор по психология в Сингапурския университет по мениджмънт, и колегите му провели различни експерименти. За разлика от предишни изследвания в тях били включени мъже и жени с нисък социален статус и слаба физическа привлекателност.

След общуване на лица от двата пола с хора с ниско или умерено ниво на тези показатели, повечето мъже съобщили за липса на влечение към несимпатичните жени. Жените пък по-често изказвали отвращение към мъже с нисък социален статус.

"По такъв начин виждаме, че хората от двата пола обръщат внимание на различни качества при избора на потенциален партньор: жените искат мъже със сигурна кариера и поне среден социален статус, а мъжете предпочитат физически привлекателни жени", коментира Ли.

"Открихме също, че качествата, които обикновено хората заявяват като най-важни за себе си, имат определящо значение само в началния етап на запознанството", отбелязва изследователят.

Според проф. Ли разликата в предпочитанията е най-забележима на началния етап от запознанството. Тъй като бързите срещи невинаги могат да дадат изчерпателна представа за социалния статус и физическата привлекателност на човека, може да се създаде впечатлението, че повечето хора сами не знаят какво искат от отношенията.

Най-четени