Мъжки модел стои зад лицето на Мона Лиза? 02.02 | 18:33

Италиански учен твърди, че е разпознал лицето на чирак на Да Винчи

От Кристалина Илиева

Италиански изкуствовед заяви, че основната причина за мистериозното излъчване на Мона Лиза е това, че Леонардо да Винчи е използвал мъжки модел за нейния портрет.

Специалистът по история на изкуството Силвано Винчети твърди, че в лицето на Джокондата са вплетени чертите на помощника на италианския гений Джан Джакомо Капроти, по-известен като Салай.

Чиракът започва да помага на Леонардо през 1490 г. и остава дълги години край него. Неговото лице се появява в още няколко творби на ренесансовия майстор, сред които и "Свети Йоан Кръстител".

Според Винчети приликите в чертите на Салай (особено носа и устата) и тези на Мона Лиза са очевидни. Не само Джокондата крие мистерии – Винчети твърди, че пейзажът на заден фон крие многопластова символика.

Това не е първият случай, в който се допуска, че Салай е бил модел в картините на Да Винчи, предава АП. Има и много други теории за идентичността на Мона Лиза, включително, че е съпруга на високопоставен флорентински търговец и дори, че е автопортрет на художника.

Водещи

Най-четени