Мъжът и жената били равни, когато оцелявали в древността 18.05 | 11:56

Половото неравенство възникнало едва с появата на селското стопанство

От iNews.bg

Учени твърдят, че неравенството между половете е възникнало, след като далечните ни предци са се заели с обработка на земята и отглеждането на животни. Когато човечеството е оцелявало с лов и събирачество, мъжете и жените са били равни.

"Равенството на половете предполага ситуация, когато уникални човешки черти може да са възникнали в нашето еволюционно минало. С други думи, половото равенство е станало причина за еволюционното развитие на чертите, които ни правят хора и които са довели до възникването на съвременното общество", смята Марк Дибъл, професор по антропология от Лондонския университетски колеж.

По-конкретно половото равенство обяснява уникалната социална структура на ловците-събирачи при първобитните хора.

"Ние твърдим, че неравенството е възникнало едва с появата на селското стопанство – обяснява проф. Дибъл в сп. Science, – когато хората са започнали да акумулират ресурси."

Последните изследвания позволяват да се предположи, че равенството между половете е помагало на нашите предци да оцелеят в суровата борба с природата.

До този извод учените стигнали, като анализирали генеалогичните данни на две популации ловци-събирачи, една от които живее в Конго, а другата – на Филипините. Двете групи живеят в групи по около 20 души. На всеки 10 дни те сменят мястото си на пребиваване. Изхранват се с лов, риболов, събиране на плодове, ядки и мед. В двете популации мъжете и жените са равни.

Половото равенство е било много важно еволюционно преимущество на ранната степен от развитието на човечеството. Дисбалансът в тази тънка сфера на взаимоотношенията между половете е започнал да възниква чак в зората на появата на селското стопанство, когато хората за първи път са започнали да събират ресурси и мъжете са можели да имат по няколко жени, а броят на децата е започнал да превишава този на жените.

Водещи

Най-четени