НАСА праща жени астронавти на Марс 18.06 | 15:07

Космическата агенция на САЩ прецеди 8 нови покорители на Космоса

От Антония Михайлова

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) е подбрало кандидатите, които ще се оправят на мисия към Марс през 2020 г.

За първи път половината астронавти са жени, съобщава сайтът на НАСА. Всички ще бъдат обучени за полети на ниска орбита и за бъдещи изследователски мисии до астероид и на Марс.

Сред щастливците е първата жена пилот на изтребител от близо две десетилетия, която ще стане астронавт. Жена пилот на хеликоптер също е в групата. Става въпрос за най-високото процентно съотношение на жени астронавти, минали селекцията на НАСА.

"Новите покорители на Космоса са вдъхновени от изследователския ни опит, който получихме на МКС", заяви директорът на НАСА Чарлз Боулдън. "Те са готови да участват в първите мисии на земляни до астероид и на Марс."

За година и половина кандидатите са минали сложни тестове, психологически и физически изпитания, както и медицински прегледи. Броят на кандидатите надвишаваше 780 за едно място. Сега 8-те участници в групата ще минат щателна подготовка, която започва през август в космическия център "Джонсън" в Хюстън.

Ако подготовката приключи успешно, те ще се присъединят към 49-те астронавти на НАСА.

Биографиите на кандидатите потвърждават, че към Червената планета ще се отправят най-добрите. Сред тях са доктор на медицинските науки, четирима летци изпитатели, военни, учени. Те са на възраст между 34 и 39 години.

Щастливците са бившият военен летец Джош Касада, който е физик по образование, летците изпитатели Виктор Глоувър и Ник Хейг, Кристина Хамък, която се занимава с океаноложки изследвания, Никол Ман, която служи в морската пехота, Ан Маклейн, която наскоро завърши обучението си в школа за летци изпитатели, изследователката от Медицинския институт към Харвардския университет Джесика Меир и докторът на медицинските науки Андрю Морган, който разработва собствени методики в спортната медицина, пояснява БТА.

Водещи

Най-четени