На „Пъстра трапеза“ в древен Хисар 09.06 | 11:03

Кое ще е най-оригинално ястие и щанд, най-оригиналният десерт

От Кремена Бедерева

Най-шарената и богата традиционна българска трапеза – националния кулинарен фестивал "Пъстра трапеза", ще посрещне гости в древния град Хисар, прочут още и като градът на 22-та минерални извора.

Фестивалът ще се проведе на 9-ти юни (събота), от 10,00 часа.

За четвърта поредна година "Пъстра трапеза" обикаля страната, за да съживи традициите на родната кухня и да даде възможност на всички да се докоснат до запазените от векове рецепти за вкусни нашенски ястия.

Празникът ще събере на едно място, освен кулинари, ученици от местните професионални гимназии в Сопот и Хисар, и занаятчии, и гласовити фолклорни изпълнители. Славея от Странджа - солистката на ансамбъл "Филип Кутев" Радостина Йовкова-Иванова, за втора поредна година ще е водеща на събитието, на което ще присъстват и представители на местните власти, бизнеса и развлекателната индустрия.

Всички гозби-участници в кулинарния конкурс, на който ще има и много награди – за най-оригинално ястие и щанд, най-оригинален десерт и т.н., както и ръчно изработени картички и сувенири, ще бъдат разпродадени с благотворителна цел.

И тя е набиране на средства за ремонт на стенописите на колонадата, изградена през 1960 г. в центъра на Хисар. Над купола на чешмата на т.нар. водопиен павилион са изрисувани божествата-закрилници на минералните извори и здравето – Язо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Епионе, Мохайос и Додалериос.

След това шеф Иванов и приятелите от А.Р.И.З.-7, както и местни представители, ще посетят дома за стари хора "Св. Иван Рилски" в с. Старосел, за да нагостят обитателите му с вкусни ястия. Това не е първата визита на "Пъстра трапеза" там – през 2010 г. шеф Иванов, заедно с председателя на А.Р.И.З.-7 Павлин Петров и кметовете на Хисар и Старосел, зарадваха възрастните обитатели на дома с пилешка кавърма.

За любителите на състезанията шеф Иванов и приятели отново са подготвили вкусни и оригинални изненади, като станалите вече традиционни състезания "Кой изяде баницата", "Кой изяде млякото" и, разбира се, "Кой изяде боба", приготвен лично от топкулинаря и негова запазена марка.

Специално място и внимание ще бъде отделено на майсторите на традиционни занаяти, които ще демонстрират на живо уникални техники за изработване на килими, грънчарски съдове и други.

За най-малките гости на "Пъстра трапеза" е пленерът за детска рисунка на кулинарна тематика – там всяко хлапе ще може да прероди в шарки любимата си гозба по време на фестивала. В Хисаря ще може да се видят и рисунките, отличени в Националния конкурс "Рецептите на баба", който се проведе през зимата и пролетта, както и творбата "Бабо, научи ме!" на 10-годишната Патрисия Господинова, която бе обявена за официален плакат на фестивала за 2012 г.

Националният кулинарен фестивал "Пъстра трапеза” е уникална по рода си инициатива, която цели в дългосрочен план да развие и съхрани интереса към българските кулинарни традиции и здравословното хранене.

Създаден през 2008 г., фестивалът се отличава от останалите фолклорни инициативи с оригиналния си сценарий и разнообразни събития в рамките на празника, които дават възможност за изява както на български и чуждестранни професионални готвачи, така и на младежи от гимназиите по туризъм в България, и на жители на съответните населени места, които представят уникални за региона ястия.

Фестивалът демонстрира на красотата и богатството на българската национална кухня и малко познати рецепти за приготвяне на традиционни ястия. Празникът е насочен към професионалните готвачи, ресторантьори и представители на туристическия и хотелиерския бизнес, производители и дистрибутори на храни и напитки, професионални училища по туризъм и ресторантьорство, деца в училищна и предучилищна възраст, домакини.

Водещи

Най-четени