На бас, че не можете да се движите така! 05.02 | 16:00

Физкултура в пълния смисъл на понятието

От Кирил Русев

Когато чуят физическа култура, повечето хора си представят салона по физическо и един даскал, който надува свирка, докато учениците тичат в тръс около него. Доста тъпо. Понякога се бягат сто метра за норматив, но по-често просто се бяга от час. Или още по-добре - освобождават те по медицински причини.

Въобще, двигателната култура, с която са "закърмени" повечето хора, не създава предпоставки за търсенето на едно по-нататъшно развитие в тази област.

В определени случаи желанието за един малко по-различен външен вид може да пробуди интерес към "фитнеса", но в класическия си вид фитнесът е далеч от физическата компетентност. Напоследък се популяризира кросфит, който има своите достойнства, но страда от далеч повече недостатъци.

Да, има и йога. По-рядко бойни изкуства. На моменти гимнастика. Хлапетата, които тренират по лостовете и успоредките в училищните дворове, определено са готини. Някои дори са чували за Primal Move.

До скоро обаче нямаше учение, което да обединява "златните зрънца" от всичките тези школи в една система, посветена на човешкото движение по принцип. Не и преди да бъде създадена Ido Portal - една "култура", кръстена на името на своя основоположник.

Той е от Израел е обсебен от движението. Минал е през почти всички школи, които споменахме, и въпреки това не е открил отговорите на своите въпроси. Затова дава началото на една интердисциплинарна наука, чиято идея е да създаде диалог и обмен на информация между различните движещи се хора и атлети.

В следното видео ще я видите в действие, а в галерията можете да откриете някои наистина впечатляващи образци за физкултура. 

Водещи

Най-четени