На границата между съзнанието и безсъзнанието 26.09 | 21:30

Откриха ново състояние на съзнанието, наречено дисанестезия

От Антония Михайлова

Ново състояние, което се намира между съзнателното и безсъзнателното, откриха учени от колежа "Сейнт Джон" в Кеймбридж и го нарекоха дисанестезия. Изследователите са съобщили за откритието на конференция на анестезиолозите, състояла се в Ирландия.

Редица експерименти, проведени от специалистите в колежа, показали, че въпросното състояние на човешкия организъм дава възможност да се установи контакт с пациента и да се накара той да изпълнява дадени команди.

Практически никога в това състояние човек не чувства болка по време на операция. С други думи, в състояние на дисанестезия човек само частично е в съзнание, но основно всичките му реакции на външни дразнители сочат, че той е в анестезия.

Предположенията на учените са потвърдени при изследвания с участието на 34 пациенти. Всички доброволци първоначално били въведени в анестезия, при което получили препарати, които обездвижват цялото тяло с изключение на предмишницата. По такъв начин пациентът можел да реагира на всички команди на лекаря и да подава сигнали за болкови усещания, изпитвани по време на операция.

Така например командата на лекаря да размърдат пръсти била изпълнена от 30% от упоените пациенти. В случая не може да се говори за съзнателни движения, тъй като те били изпълнявани автоматично под указанието на лекарите, които влизали в контакт с пациентите.

Учените отбелязват, че и преди е ставало дума за дисанестезията, но не й е обръщано достатъчно внимание. Само един от 15 000 пациенти в състояние на анестезия, без да съзнава, дава напълно адекватни отговори на въпроси на медиците в процеса на операция. А един от 45 000 изпитва стрес и дори усеща болка при операция, въпреки че всички показатели на организма сочат, че той е в безсъзнание.

Водещи