На лов за пирани в Марица 09.08 | 09:07

Гръцки и турски рибар вече хванаха два екземпляра в последните дни

От Олга Андреева

Изглежда пираните са на път да се превърнат в разпространен вид за риболов из водите на Марица. Или поне по долното ѝ течение.

След като на 31 юли се стреснахме от новината, че турски рибар е уловил пираня в делтата на Марица, сега научаваме от гръцкия сайт thrakinea.gr, че тази неделя (5 август) е бил уловен още един екземпляр.

Този път опасната риба, дълга 23 см, се е хванала на въдицата на гръцки рибар – председателя на съюза на любителите рибари в Орестиада, Костас Цолакидис, който явно се е нахъсал след успеха на турския си колега.

Цолакидис е изпратил снимки на уловената риба в отдела по рибовъдство в Кавала, откъдето са потвърдили, че наистина става дума за пираня.

Рибата ще бъде изпратена за изследване и от експерти. Цолакидис е обяснил, че е хванал пиранята само с въдица и царевица.

Неотдавна китайски град се сблъска с подобен проблем и дори обяви награда за главата на всяка уловена в градската река пираня. Тогава властите изказаха предположение, че някой умишлено е пуснал опасните риби в реката.

Река Марица, която е граница между Гърция и Турция, в последните години е основният нелегален вход на емигранти и бежанци от арабските и азиатските страни. Само миналата година повече от 55 000 души са преминали през реката нелагално, за да стигнат до Гърция.

Голяма част от тях умират. Най-големият риск пред тях обикновено е свързан с обръщане на лодката от претоварване и удавяне, но сега емигрантите може да се окажат изправени и пред нова заплаха, дебнеща ги във водите.

Водещи

Най-четени