На работа като на забава 18.01 | 18:49

10 съвета за гарантирано добро настроение на работното място

От Гергана Златкова

Когато става въпрос за работа, действително е важно да бъдем отговорни и сериозни. Лошото е, че всички задачи, крайни срокове, презентации и срещи, често пъти могат да доведат до ниска мотивация и загуба на ентусиазъм.

За това е важно, да се опитаме да направим работното си място малко по-приветливо и забавно, за да идваме с усмивка и желание, а не само, защото "трябва да се изкарват пари".

Неслучайно наричат колегите "второто семейство" на човек. И това, ако се замислите, не е чак толкова далеч от истината. Защото вие прекарвате заедно по 5 дни в седмицата. 

И дори и да не ви харесва, ви се налага да общувате, споделяте и да си помагате, ако се налага. 

Вижте 10 съвета за това как да направите "вашия втори дом" - офисът по-приятно място, в което работите, но и се забавлявате.

"Доброто утро" прави утрото добро

Един от най-добрите начини да работите в хармония, но и да "си правите смях" е да покажете на колегите си, че се радвате да ги видите. За това, не връхлитайте като черен облак сутрин, а поспрете и кажете едно простичко "Добро утро!". А ако е придружено с една усмивка ви гарантира симпатиите и доброто настроение на околните.

Правете комплименти

Всички знаем, колко е трудно и стресиращо може да е на работното място понякога. За това няма нищо лошо от време на време да признавате на колегите си, че са се справили добре. Ако не подозирате колко е приятно да получиш спонтанен комплимент за работата си по средата на деня, то може би е време да опитате. Гарантираме – съвсем скоро ще ви се върне.

Натиснете бутона "Play”

Ежедневната рутина може да бъде много досадна и изнервяща. Особено, когато всеки седи на бюрото си, не говори с останалите и е потънал единствено в своите мисли и задачи. За да осъществите контакт и да се позабавлявате, без непременно да се разсейвате, опитайте едноминутните игри. Освен, че помагат при стреса, много бързо ще се убедите, че са много полезни за доброто настроение.

Какво ще похапваме днес?

За много работещи хора обядът е най-приятната част от деня. Ако не сте от тях, може би е добра идея да излезете с колегите си да хапнете, вместо да се храните машинално, втренчили се в монитора. Определено помага.

"Малка дневна музика"

Няма как понякога да не ви изнервя непрекъснатото тракане по клавиатурите в офиса. Можете да си спестите стреса по много лесен начин – пуснете тиха ритмична музичка за фон.

Не пренебрегвайте рожденика

Когато хората работят на едно място, особено ако са повечко, почти през ден може да се случи да има някой рожденик или именник. И ако той е решил да почерпи по повода, не пренебрегвайте желанието му – с едно парче торта няма как да не си оправите настроението.

Тиймбилдвайте се

Колкото по-близки са си хората и колкото повече знаят един за друг, толкова по-лесно се отпускат. За това са измислени така наречените тиймбилдинги. Ако не ви ги организират шефовете, направете си го сами. На пикник, бар или кино – важното е, да сте заедно.

Здрав дух, здраво тяло

Раздвижете не само духа, но и тялото си. Малко упражнения или аеробика определено ще ви помогне от една страна да се раздвижите и сближите, и от друга да поддържате добрата си форма. Потърсете си някой фитнес близо до офиса и след работа – право натам.

Човек е оцелял, защото се е смял

Една добре подбрана и казана на място шега, може да ви накара да се смеете дружно с часове. И не, не е нужно да сте родени с брилянтно чувство за хумор, или да сте комик. Изградете своя стил, личния си подход към хумора. И не се изненадвайте, ако на околните им допадне.

Гол понеделник – защо не?

Няма нищо по-забавно от разнообразието. Понякога и гарнирано в правилни дози, разбира се. За това организирайте си специални дни. "Ден на шоколада", "Ден, в който всички трябва да се облечени в червено", "Семеен ден на работа". А защо не, и един "Ден без дрехи" - ако сте по-авантюристично настроени.

Съединението прави силата!

Има дни, в които човек се е вглъбил изцяло в себе си и почти не обръща внимание на случващото се около него. И ако случайно нещо не му се получава както трябва, започва да се ядосва и положението става още по-зле. За това, когато видите, че някой от колегите ви отчаяно се опитва да прояви креативност в нещо – помогнете му. Бъдете сигурни, че ще го оцени.

Пренесете дома на работното място

Чувствата се добре, когато си стоите вкъщи, нали? Защото това е вашият дом и сте го декорирали по собствен вкус и усмотрение. И след като вече споменахме, че офисът би могъл да се нарече "втори дом", защо не приложите същата креативност, като направите работното си място малко по-уютно и приятно.

Не бъдете близки само в офиса

Приятно е, когато обстановката в офиса е дружелюбна и приятелска. Не е необходимо обаче, да се ограничавате само в рамките на работното време, за да развивате отношенията си. Можете да практикувате и други неща заедно, различни от това, с което сте заети по цял ден. Пробвайте да се запишете в някой общ клуб заедно. Фотография, рисуване, спорт. Изобщо всичко, което се сетите и можете да правите като отбор – заедно.

И накрая едно уточнение – чудесно е, ако се смеете и забавлявате на работното си място. Но хайде сега – поработете малко все пак!

Водещи

Най-четени