Навлизаме в царството на тъмнината. Честита есен! 22.09 | 19:22

Есенното равноденствие е тази вечер в 23:44 часа

От Антония Михайлова

Астрономическата есен настъпва тази вечер в 23:44 часа българско време. Слънцето за пореден път пресича небесния екватор и преминава от Северното в Южното полукълбо.

Точките на пресичане на небесния екватор с еклиптиката се наричат точки на равноденствието. В този момент отбелязваме есенното равноденствие, тоест настъпването на астрономическата есен в Северното полукълбо и пролетта – в Южното.

Поради това, че орбитата на Земята представлява елипса, нашата планета преминава от точката на есенното до пролетното равноденствие по-бързо, отколкото от точката на пролетното до точката на есенното равноденствие.

От момента на есенното равноденствие властта на Слънцето с всеки ден намалява до момента на зимното слънцестоене, след което отново ще започне да нараства. А сега, след отбелязване на равноденствието, настъпва властта на тъмнината.

Земята се подготвя за зимата – птиците вече отлетяха на юг, листата на дърветата започват да окапват. Но едновременно с тъгата по отминалото лято и неизбежното приближаване на зимата, есента е най-красивият сезон в годината и ще нашари природата с четката на виртуозен художник.

В дните на равноденствието по цялата повърхност на Земята (с изключение на полюсите) денят е почти равен на нощта. "Почти", тъй като в дните на равноденствието денят е малко по-дълъг от нощта – причината за това е атмосферната рефракция, която леко "повдига" слънчевия диск за наблюдателя, и поради факта, че дължината на деня се определя като разлика между моментите на изгрева и залеза на Слънцето. Те на свой ред се определят по положението на горния край на Слънцето спрямо хоризонта, докато равноденствието се разглежда спрямо центъра на слънчевия диск.

В дните на равноденствията Слънцето изгрява почти точно на изток (леко северно) и залязва почти точно на запад (леко северно).

Земната ос прецесира – върти се под наклон около оста на еклиптиката в посока, обратна на посоката на движение на Земята около Слънцето, с период приблизително 25 800 години.

Вследствие на прецесията на земната ос взаимното разположение на екватора и еклиптиката бавно се изместват – това явление се нарича прецесия на равноденствията. За една година положението на екватора се променя така, че Слънцето пристига в точката на равноденствието с 20 минути и 24 секунди по-рано, отколкото Земята завършва пълния си оборот по орбита. В резултат се променя положението на равноденствените точки на небесната сфера.

Точките на пролетното и есенното равноденствие се обозначават със символи на Зодиака, съответстващи на съзвездията, в които те са се намирали по времето на древногръцкия астроном Хипарх – пролетното равноденствие – в знака Овен (♈), а есенното – в знака Везни (♎). В резултат на прецесията на равноденствията тези точки са се преместили и сега се намират в съзвездията Риби и Дева.

1047401

Водещи

Най-четени