Над 20 гайтанджийски одаи* се намират на левия бряг на Янтра в Габрово 06.08 | 08:05

3-метров свод на такава одая е установен от служители на музея

От Станимира Колева

Над 20 гайтанджийски одаи* се намират на левия бряг на Янтра в Габрово. Техните сводове са разбити и застроени с нови сгради, нещо, което досега не е било известно на никого. 3-метров свод на такава одая е установен от служители на РИМ - Габрово по време на строеж на частна къща в града, каза за Север.бг уредникът Росен Йосифов.

Те случайно попадат на находката край реката и след справки със снимки от старо Габрово и с историографа д-р Петър Цончев се установява, че този свод е всъщност част от гайтанджийска работилница от края на XIX век. Работниците на строежа чистосърдечно споделили, че подобни сводове са откривали на много места през последните години, но според тях те принадлежат на водната канализация.

Така чистосърдечно и това доказателство за интензивното производство и процъфтяващата търговия на гайтани в района е вече заличена. Оказва се, че гайтанджийските одаи принадлежат на време, което не е интересно за науката днес - те не са чиста археология и не се нуждаят от проучване или пък консервация.

Йосифов сподели очакванията си в близко време да бъдат разкрити следите на средновековно Габрово, надежда за което дава друга находка от близките седмици - оригиналните сводове на Баевия мост. Те бяха разкрити вследствие на мащабния проект в града за изграждане на воден цикъл.


*гайтанджийска одая - сграда на два етажа над течащ водоем, където се плетат гайтани механично чрез гайтанджийски чаркове, задвижвани от силата на водата. В стаята над водното колело е служила за живеене.

Водещи

Най-четени