Най-възрастната британка почина на 114 години 10.07 | 18:12

Гладис Хупър държи и рекорд на Гинес

От iNews.bg

На 114-годишна възраст почина най-възрастната жителка на Великобритания Гладис Хупър. Информацията съобщава синът й Дерек Хърмистън, който е на 85 години. Тя издъхнала в дом за стари хора на остров Уайт, където заживя миналата година, като преди това обитаваше къща в съседство с дома на сина си.

Гладис Хупър е родена на 18 януари 1903 г. и е израснала в южна Англия. През 20-30 години на миналия век е била известна пианистка в Ландон и е участвала в концертни на известни за времето си оркестри. Миналата година тя попадна в Книгата за рекордите на Гинес, защото стана най-възрастната жителка на планетата, претъпяла операция на тазобедрената става. Именно тогава трябваше да се премести в дома на остров Уайт. На 113-ят рожден ден този януари тя заяви, че че чувства като на 75 години, предаде БГНЕС.

Вчера пък бе съобщено, че на 113 години е починала най-възрастната жителка на САЩ Голди Михелсън. До 114 години не й стигна само месец. Любопитното при нея е, че е родена в Руската империя в тогавашния град Елисаветград, който сега е Кировоград, но вече в Украйна. Сега най-възрастната жителка на САЩ е 113-годината Адел Данлъп, която живее в щата Ню Джърси. А най-възрастният жител на планетата е 116-годишната италианка Емма Морано-Мартинуцци.

Водещи

Най-четени