Най-големият масонски архив e укрит в Полша 16.01 | 13:39

Колекцията била създадена по заповед на нацисткия лидер Химлер

От iNews

Огромен исторически архив за масонството в Европа бил натрупан от нацистите по време на предприетата от тях антимасонска чистка през Втората световна война, предаде АФП. Днес кураторите в полския град Познан, които преравят тази колекция, вярват, че в нея все още има тайни, които да бъдат открити.

От прозрения за женски масонски ложи, до партитури на мелодии, използвани при закрити церемонии, това имане, което е приютено от стара университетска библиотека в западната част на Полша, вече хвърля светлина върху слабо познатата история. Но остава да се извърши още много работа, за да се проучат напълно 80-те хиляди архивни единици, които датират от 17-и век до периода преди Втората световна война.

 

"Това е един от най-големите масонски архиви в Европа", заяви кураторката Юлиана Гражинска, която работи по инвентаризацията на десетки кашони с документи. "Тя все още съдържа загадки", изтъкна тя за колекцията, която се съхранява в библиотеката на университета "Адам Мицкевич" в Познан.

Масоните първоначално били толерирани от нацистите, но през 30-те години на ХХ в. станали обект за конспиративни теории от страна на режима, който ги разглеждал като либерални интелектуалци, чиито потайни кръгове можело да станат центрове на опозицията. Ложите били разтурени, а членовете им – хвърлени в затвора и убивани, както в Германия, така навсякъде, където достигнали нацистките войски. 

Колекцията била създадена по заповед на главния нацистки главорез и водач на СС Хайнрих Химлер.

 

Тя се състои от множество по-малки архиви от европейски масонски ложи, които били заграбени от нацистите. Днес изследователите я разглеждат като безценно хранилище на историята на ежедневната дейност на ложите в цяла Европа, варирайки от менюта за празненства до образователни текстове. В архива се съхраняват щампи, копия от речи и членски списъци на масонски ложи от Германия и други страни. Върху някои от документите все още стоят нацистки печати. 

"Нацистите мразели масоните", заяви Анджей Карпович, който управлявал колекцията в продължение на три десетилетия. Нацистката идеология, казва той, е антимасонска по своята същност поради своите антиинтелектуални и антиелитарни тенденции. Библиотеката излага на показ някои подбрани експонати, включително първото издание на най-ранния масонски устав, написан през 1723 г. - шест години след създаването на първата ложа в Англия. "Това е един от артефактите, с които най-много се гордеем", заяви Гражинска. Най-старите документи в колекцията пък са щампи от 17-и век, свързани с розенкройцерите – езотерично духовно движение, считано за предшественик на масонството, чийто символ бил разпятие с роза в средата.   

По време на войната, когато съюзническите бомбардировки се усилили, колекцията била преместена от Германия за съхранение и била разделена на три части. Две били закарани в днешната територия на Полша, а третата – в Чехия. Частта, която попаднала в полския град Слава Шльонска, била иззета от полските власти през 1945 г., а другите били прибрани от Червената армия. 

 

През 1959 г. била създадена официално полската масонска колекция като архив и кураторите започнали да я проучват. По онова време масонството било забранено от комунистическите власти. Сега обаче колекцията е отворена за изследователи и други посетители. Сред тях има и представители на германски масонски ложи, които желаят да възстановят предвоенната си история.

Това е "цяла мина от информация, в която можеш да копаеш, колкото си искаш", заяви Карпович. Служителите на библиотеката планират частично да цифровизират колекцията и да предоставят достъп до сканираните документи и писма на специална интернет платформа, допълни агенция ПАП.

 

Автор: Климент Богомилов

Източник: Телеграф

Водещи

Най-четени