Най-голямата котка в света идва у нас 03.09 | 07:44

В международната фелиноложка изложба ще участват над 100 елитни котки от 40 породи

От Цанка Донкова

Любителите на котките ще могат да се порадват на гальовните създания в рамките на Международната фелиноложка изложба. Над 100 елитни котки от 40 породи ще вземат участие в събитието, като атракцията ще е най-голямата котка в света. Изложбата ще се проведе на 14 и 15 септември 2013 г. в Кемпински хотел Зографски в столицата. Събитието е с благотворително и събраните средствата ще бъдат дарени за нуждите на деца със сърдечно-съдови заболявания.

Атракция за малки и големи ще е участието на представители на породата Мейн Куун, официално призната за най-едрата порода домашни котки в света. Теглото на тези котки достига 15 кг. От тази порода също е и най-дългата котка в света, записана в Книгата на рекордите "Гинес" с постижение от 1, 23 м от носа до крайчеца на опашката.

Името на котките Мейн Куун идва от название на щата Мейн в САЩ, където са селектирани и очевидната им прилика с енот ( на английски coon). Често са наричани и "котки-г иганти”.

В рамките на изложбата ще бъдат представени котки от Русия, Украйна, Франция, Италия, Германия, Малта, Чехия, Испания, САЩ и др., както и от цяла България. Участие ще вземат и непоказвани до момента у нас породи. Цената на някои от тях надхвърля 5 000 евро.

Компетентното жури от 8 международни съдии с над 20-годишен стаж ще оценява четириногите по редица критерии в различни категории.

По време на изложбата ще бъде проведена и образователна акция за нуждата от ваксинация при котките като част от националната кампания ОКотки.

Водещи

Най-четени