Най-голямата челюст от акула се продава 17.03 | 07:08

Тя е от акула Мегалодон – вид, изчезнал преди 2 милиона години

От Олга Андреева

Най-голямата челюст от акула е с широчина около 3,35 метра и височина около 2,44 метра и в нея има 182 зъба. Тя ще бъде продадена на търг в Heritage Auction Galleries в Далас, Тексас, през юни тази година, информира сайтът Bornrich.

Челюсттта е от праисторическата акула Мегалодон – най-голямата хищна акула, съществувала някога на планетата. Мегалодон се превежда като "голям зъб". Предполага се, че този вид акули са изчезнали преди около 2 милиона години.

На покойния вече търсач на вкаменелости Вито Бертучи са му трябвали 16 години, за да сглоби челюстите парче по парче, спазвайки точната форма и големина. Самият той е колекционирал експонати от реките в Южна Каролина. Акулата Мегалодон е властвала в океаните и океанската хранителна верига в продължение на почти 20 милиона години.

Счита се, че Мегалодонът е достигал 12 метра дължина и 60 тона. В по-старата литература се посочва, че видът е достигал размери от 30 метра и 120 тона, но това се дължи по-скоро на погрешни изчисления. Зъбите на този вид акули са били с големина 17-18 см.

Най-голямата челюст в света, която ще бъде предложена на търга, има и четири зъба, дълги 17 см.

Исканата цена за челюстта ще бъде 625 000 долара, но от аукционната къща очакват да я продадат за повече от 700 000 долара.

Водещи

Най-четени