Най-добрият ресторант в света ще ви очарова 30.04 | 20:45

Испанският ресторант оглави престижна класация

От Мартина Панайотова

Испанският ресторант "Еl Celler de Can Roca" оглави тазгодишната класация за най-добрите ресторанти, изготвена от британското издание Reastaurant, като успя да се пребори за титлата в надпревара с 50 други реномирани заведения от цял свят, предава БТА.

"След като изкара две години на втора позиция, "Еl Celler" си размени мястото с датския "Noma", който оглавяваше класацията ни през последните три години", заявиха организаторите.

Заведението в Копенхаген загуби първенството, след като през февруари 63 клиенти получиха хранително отравяне.

Разположен в град Жирона "Еl Celler de Can Roca" е собственост на тримата братя Рока. Хуан е диригентът в кухнята, Жорди отговаря за сладкишите, а Жозеп е шеф на сомелиерите.

С изключителното си гостоприемство, както и с микса от каталунски ястия и авангардни кулинарни техники те успяха да си спечелят световно признание.

"Еl Celler de Can Roca" е оценен с три звезди от гастрономичния гид "Мишлен".

Заедно с "Еl Celler" първата петица в класацията се заформя от ресторантите "Noma" от Копенхаген, Дания, "Osteria Francescana ", Модена, Италия, "Mugaritz ", Сан Себастиан, Испания, и "Eleven Medison Park ", Ню Йорк, САЩ.

Лондонското заведение "Dinner" на британския майстор кулинар Хестън Блументал пък е класирано едва на седмо място.

Най-добре представени в класацията са Франция и САЩ. Нито един френски ресторант обаче не попада в първата десетка. Първото класирано френско заведение "L'Arpege " e поставено на 16-а позиция.

Водещи

Най-четени