Най-дълго живелият човек в света разкри тайната си 28.12 | 12:50

Джироемон Кимура навърши 115 години

От Мартина Панайотова

Японец стана най-дълго живелият човек в света, като в петък навърши рекордните 115 години и 253 дни, съобщиха от "Книгата на рекордите на Гинес".

Джироемон Кимура е един от най-известните столетници. Той живее в град Киотанго в префектура Киото, Япония.

Дълголетникът е работил в пощенско отделение 40 години, след което се е пенсионирал и се е занимавал с фермерство до 90-годишната си възраст. Макар сега по-голямата част от времето да прекарва у дома, Кимура се старае да поддържа физическата си форма.

Тайната на дългия си живот той обяснява с правилното хранене. "Колкото и вкусна да е храната, винаги трябва да се яде с мярка" - казва Кимура.

Кимура е роден на 19 април 1897 година и е едва третият мъж в историята, доживял до 115 години. Неговият живот е преминал през три столетия. Той е станал свидетел на появата на

автомобила, на телевизора, на интернет, на 6 британски монарха, на 5 японски императора и на 20 американски президента. Японецът има 7 деца, 14 внуци, 25 правнуци и 13 праправнуци.

Гинес отложи връчването на сертификата на Кимура за най-дълго живелия мъж на планетата, защото наскоро той бе приет в болница. Предишният мъжки рекорд по дълголетие се държеше от Томас Мортенсен от САЩ, който доживя до 115 години и 252 дни.

А абсолютният рекорд по дълголетие държи французойката Жан Калман, която се спомина през 1997 година, след като доживя до 122-годишна възраст.

Джироемон Кимура се сдоби този месец и с рекорда за най-възрастен жител на планетата, след като Дина Манфредини от Айова се спомина на 115 години и 257 дни, припомня БТА.



Водещи

Най-четени